El sector de la construcció de Menorca demanda d’PTI claredat i seguretat jurídica

Representants de les Juntes Directives de les Associacions relacionades amb el sector de la construcció, i integrades a PIME Menorca, com són la de Construcció, Auxiliars de la Construcció, Pedreres, Electricistes i Lampistes, es van reunir el passat dotze de febrer amb Miquel Company i Verònica Llufriu, conseller d’Economia i Territori i Directora Insular d’Ordenació Territorial del CIMe, respectivament, amb l’objecte d’analitzar conjuntament el contingut de l’Avanç de PTI des del punt de vista de el sector de la construcció.

Després de l’exposició de diversos temes que està analitzant el CIMe pel que fa a l’articulat de l’avanç de l’PTI per part de l’Conseller, els representants dels diferents sectors van plantejar les seves propostes, suggeriments i preocupacions en relació a aquest.

En primer lloc es va sol·licitar claredat absoluta en l’articulat de l’PTI, no donant lloc a diferents interpretacions per part de les diferents administracions i tècnics.

En segon lloc, i a l’entendre pel mateix contingut de l’avanç que per part de l’CIM es vol restringir els nous creixements, tant en rústic com en terreny urbanitzable, es va sol·licitar que es fomenti la reconstrucció i millora de les edificacions, evitant qualsevol trava que dificulti el treball diari de tot un sector, així com es possibiliti de forma controlada les ampliacions de les construccions existents en sòl rústic.

En relació a l’anterior es va exposar la necessitat de modificar la classificació de les diferents modalitats d’obres que s’estableixen al PTI, en el qual s’assembla l’obra de “nova planta” a la “reconstrucció, substitució i ampliació”, quan en veritat aquestes tres tipologies encaixen molt millor en la definició d ‘ “obres en edificis”.

Altres qüestions abordades pel que fa a l’sòl rústic, van ser el permetre el canvi d’ús de les edificacions existents, com pot ser el trasllat de l’habitatge del pagès a una altra edificació existent, o permetre excepcions pel que fa a la prohibició de l’ús residencial en rústic, podent ser exemple d’això la possibilitat de trasllat d’habitatges existents en zones de servitud de protecció de carreteres o servituds aeronàutiques. Finalment es va indicar que és la Llei Agrària qui ha de regular principalment les construccions i usos en edificacions, i que per part de sector de la construcció, en contra del que s’estableix en el PTI, es considera el lloguer turístic com una línia oportuna per al manteniment de camp menorquí.

Motiu de debat també van ser el nombre de places residencials que el PTI assigna a Maó i Ciutadella, sent d’8.312 i de 4.648, respectivament, a la qual cosa des del sector es va indicar no entendre tanta diferència entre un i altre municipi, i el no estar d’acord amb la necessitat de reservar el 50% de les places residencials a places de protecció, atès que la legislació vigent ho estableix en un 30%.

Un altre tema sobre el qual va sol·licitar la revisió de l’articulat de l’Avanç és el relatiu a les densitats brutes d’habitatge per hectàrea, ja que per exemple en el cas de Ciutadella, i acollint-nos a la globalitat de l’planejament urbanístic d’aquest municipi, les dades obtingudes són totalment incongruents amb les previsions de nombre total d’habitatges globals establerts en el PTI.

Cal destacar que es va manifestar satisfacció per part de sector pel que fa a el foment de les energies renovables que es regula en l’articulat de l’Avanç de PTI.

Per part de el sector de pedreres es va manifestar no entendre perquè el PTI remet a el sector a un pla inexistent com és Pla Director Sectorial de Pedreres de Menorca, i no a el Pla Director Sectorial de Pedreres de les Illes Balears, el qual està vigent i en la redacció va participar activament el sector.

Per finalitzar des del sector de la construcció es va fer especial èmfasi en la importància que el contingut de el nou PTI tindrà per al futur econòmic de Menorca i que per tant és mereixedor de ser tractat amb molta cautela.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.