El feminisme i un nou pacte social, elements per fer front a l’extrema dreta Gian di Terlizzi ha explicat durant el debat ‘Què és el feixisme avui? i com plantar-li cara’ la postura de Podemos

El feminisme, la igualtat real entre homes i dones, és una de les vies per frenar l’extrema dreta. Així ho ha indicat i explicat el secretari d’Anàlisi Polític de Podemos Illes Balears, Gian di Terlizzi, durant la taula rodona ‘S’han d’aïllar (i com) els partits que promouen l’odi?” en el marc del debat  ‘Què és el feixisme avui? i com plantar-li cara’ celebrat aquest dissabte a Palma i organitzat per la Plataforma per la democràcia.

Di Terlizzi ha indicat que “tot i que òbviament hi ha dones donant suport a l’ultradreta, es tracta d’un fenomen estretament lligat als pseudo-valors del patriarcat més tradicionalista, que atribueix a les dones un paper subaltern al dels homes”.

El portaveu també ha defensat la tasca de l’esquerra quant a la responsabilitat de frenar aquest auge. Podemos Illes Balears considera que per frenar un fenomen se n’ha de conèixer el seu origen. D’on neix el feixisme? De la inseguretat, que és una emoció associada a la por. I de la por neixen la ràbia i la indignació. Aquestes emocions es poden canalitzar cap a dos polaritats oposades: tal com va passar amb el 15M a Espanya, o tal com està passant ara.

El 15M va convertir la inseguretat i la indignació en cooperació i solidaritat. Els moviments d’ultradreta converteixen aquestes mateixes emocions en divisió i en odi”, ha indicat Di Terlizzi en el debat.

En aquest punt, considerem que estem parlant d’emocions bàsiques en la ment humana, la por que genera solidaritat o que genera odi. El 15M va ser capaç de convertir la inseguretat, la por i la indignació en solidaritat i esperança.

Nou Pacte Social

Amb la caiguda del mur de Berlín i el final de la Unió Soviètica s’ha trencat el pacte social implícit que Occident havia posat en marxa després de la segona guerra mundial, amb un consens transversal entre partits socialdemòcrates i cristiano-demòcrates (centre esquerra i centre dreta). Aquest pacte social implícit, que es va aplicar aproximadament fins els anys 80 a les democràcies occidentals, preveia d’alguna manera que la vida de les noves generacions fos millor que la dels seus pares i mares. Això va estar a la base de la consolidació dels sistemes democràtics, i va mantenir allunyats del poder als partits ultra.

En aquest sentit, el portaveu ha dit que “ara està quedant clar que aquell pacte social s’ha trencat, i ara cada cop més el futur és percebut com un lloc d’incertesa i inseguretat, amenaçat per la precarietat social cronificada i per la crisi climàtica global. Aquest és el brou de cultiu ideal pels partits d’ultradreta

Per això, Di Terlizzi ha dit que “l’element determinant per convèncer les classes dominants d’acceptar un nou pacte social intergeneracional ja no és l’amenaça de la revolució de la classe treballadora, sinó l’amenaça del col·lapse mediambiental i climàtic. El capitalisme, si no accepta un pacte social global, és un sistema autodestructiu, que es devora a sí mateix”.

Creiem que ara toca reflexionar i proposar un nou pacte social, que hagin d’acceptar els representants de les classes dominants. Que acceptin tornar a limitar els seus beneficis i tornar a redistribuir-los en forma d’impostos que alimentin les inversions socials.

Així mateix, Podemos Illes Balears adverteix que ara s’està gestant un sentiment hegemònic per posar fre i revertir aquesta auto destrucció, que en bona mesura es produeix per enriquir encara més als rics, un procés autofagocitador, un apetit insaciable que ens du a devorar-nos a nosaltres mateixos.

A més Podemos Illes Balears considera que l’ultradreta sempre busca que es parli d’ella, sense importar que sigui per criticar-la o per desmentir les seves fake news. Volen ser sempre notícia, aparèixer sempre als mitjans, inundar les xarxes socials. Aquesta és clarament la seva estratègia. Per això hem de reflexionar.

“No es pot callar sempre front a declaracions intolerables, falses, anti-democràtiques, racistes, masclistes. De tota manera, potser tampoc interessa polaritzar sempre amb ells, ja que és el que cerquen, el que desitgen amb les seves provocacions”, ha sentenciat Di Terlizzi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.