Els mercats gastronòmics i el producte local, protagonistes de les activitats del Dia de les Balears

Cada any, al voltant del dia 1 de març s’organitzen activitats culturals, esportives i gastronòmiques per commemorar l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, proclamat el 1983 i renovat el 2007. Amb el lema «La unió comença amb tu» s’han programat 294 activitats a tot l’arxipèlag que parteixen d’una aposta per la cultura, la història i el patrimoni que comparteixen les quatre illes.

Tot seguint la línia encetada durant la legislatura anterior, les activitats s’han organitzat a través de convenis amb els consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera, que permeten a cada institució insular organitzar les activitats més adequades i arrelades al territori. També s’ha fomentat la col·laboració amb els ajuntaments de Mallorca, els quals han pogut proposar activitats per dur a terme als respectius municipis. D’aquesta manera, es programaran un total de 34 activitats a la Part Forana (l’any passat foren 23), repartides en 25 municipis (9 més que l’edició passada). També hi haurà actes a 8 municipis de Menorca, 5 d’Eivissa, i a Formentera. Gràcies a la participació de consells i ajuntaments, la Diada se celebrarà a pràcticament a tot el territori de les Balears.

Actes com el concert simultani a totes les illes, amb intercanvi de músics entre les illes, la celebració de correfocs de Mallorca i d’Eivissa a Menorca, la trobada de glosadors de Menorca i Mallorca a Alcúdia, o les actuacions de balladors de Formentera i d’Eivissa a Palma, són exemples del caràcter d’intercanvi d’aquesta celebració, que pretén fomentar la coneixença entre els territoris de l’arxipèlag.

En aquesta edició destaca, un any més, l’aposta per la cultura i la tradició de les Illes Balears, per tal de donar a conèixer la història i la cultura compartida. En són una mostra la cinquena edició de l’exposició «Illes d’art» al casal Solleric de Palma o l’exposició d’artistes de les 4 illes al Centre Cultural sa Nostra. També es consolida el concert simultani a totes les illes, que tindrà lloc el 28 de febrer, i enguany, com a novetat, el pati del Consolat es convertirà en un aparador privilegiat de les arts escèniques i la música de tots els territoris de l’arxipèlag. Així, la seu de la Presidència del Govern de les Illes Balears continua posant l’accent en la política de portes obertes que es va fer durant tota la darrera legislatura.

El Dia de les Illes Balears aposta pel coneixement de la història i el patrimoni que comparteixen les diferents illes, i que es dona a conèixer a través de la mostra d’oficis antics, artesania pròpia de cada illa, presència de productes alimentaris amb segell de qualitat reconegut, rutes pel patrimoni històric i gastronòmic, conferències i xerrades, que converteixen la Diada en un aparador del valor local i obert al món.

A les zones d’Antoni Maura, passeig Sagrera i plaça de la Drassana, s’hi instal·larà el ja tradicional Mercat del Dia de les Illes Balears, que ofereix un espai propi per als mestres artesans de les Illes. S’obrirà també la Fira de Denominació d’Origen al Parc de la Mar, a la qual participen productors i entitats que disposen de segell de qualitat i on s’acull la final del Campionat de la Millor Ensaïmada del Món.

La gastronomia, com cada any, té un paper rellevant en aquesta celebració. Enguany es consolida l’espai del parc de sa Feixina com a nucli de la mostra gastronòmica de les Illes, on es durà a terme la final del II Campionat del Món de Pa amb Oli, a més de nombroses activitats relacionades amb la gastronomia arreu del territori.

També és destacada la presència d’activitats de promoció de la igualtat, com és el Futbol per la igualtat, que es farà a Palma, es Mercadal i San Joan de Labritja, i les activitats per a tota la família que tindran lloc als diferents municipis per tal que grans i petits puguin celebrar aquest dia festiu.

L’organització del Dia de les Illes Balears es coordina des de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, i involucra una gran quantitat d’institucions, entitats i empreses. Totes les activitats es poden consultar a la web diada.caib.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.