Tota sembra té el seu fruit   (J. Bosco Faner Bagur)

Fullejant, observant, assegut mirant, remirant, escoltant expressions de la Bíblia i a prop nostre, estic convençut que tota sembra, que tot gest, que tota paraula, que tota  actitud davant la vida té un fruit, una seqüela que ens educa.

Expressions de la Bíblia:

Sembra: Tot allò que fèieu a un d’aquests germans meus petits, a mi m’ho fèieu (Mt 25,40). Fruit: Els qui són tinguts per insignificants i menyspreats, ara són considerats, valorats, tinguts presents. Té importància saber aturar-se i saludar, senzillament, a una persona gran, a algú que pateix una dificultat qualsevol, ….

Sembra: El qui estima és pacient, és bondadós; el qui estima no té enveja, no és presumit ni orgullós, … (1Cor 13,4.) Fruit: L’amor és “amor constructiu” quan és viscut desinteressadament.  Qui es proposa estimar, aprèn a estimar de cor, a estimar sense esperar res a canvi!

Sembra: He vingut a calar foc a la terra, i com voldria que ja estigués encesa! (Lc 12,49). Fruit: Sols la inquietud i les ganes d’aconseguir objectius ens regalen la capacitat de lluita i d’il·lusió.

            Sembra: Senyor, m’has seduït i m’he deixat seduir (Zac 20,7). Fruit: Tot allò que ens arriba al cor ens enamora. Com n’és d’important, per açò, el bon testimoni, les bones paraules, la cordialitat, la bona presència, els continguts i els objectius que ennobleixen!

Expressions a prop nostre:

Sembra: No puc sortir tranquil de casa sense el mòbil! Fruit: Fins i tot sense adonar-me’n em predispòs a no prestar prou atenció al que faig, al que sent, al que visc, a qui hi ha al meu entorn. Visc pendent de cridades i missatges exteriors.

Sembra:  No vull perdre es temps. Sempre arrib molt puntual o just un poc més tart. Fruit: Mitificant l’eficàcia i l’utilitarisme vaig perdent el gust d’esperar, la paciència que viu el pagès i el gestant.

Sembra: Hi ha qui intenta aconseguir el podi més alt accentuant les desgràcies personals. Fruit: Menysvalorant el patiment dels altres, anam perdent el sentit de la solidaritat i de l’acompanyament.

Sembra: No la conec massa, però em fa l’afecte que aquesta persona és molt seriosa, és molt agradable... Fruit: El judici prematur, espontani, ens fa perdre  el gust de la reflexió, el seny de la prudència,  la intel·ligència de la conversa constructiva.

Tot el que feim, tot el que diem, tot el que ometem, … tot té un fruit, unes conseqüències. I té conseqüències no tan sols el que consideram important, també en té, i més del que consideram, els gests que ens semblen insignificants, les paraules dites sense donar-lis importància, els pensaments que deixam rodar tranquil·lament pel nostre cap, les normes de convivència familiar que adoptam, els acords dels parlamentaris, la manera d’actuar políticament, religiosament… Tota sembra té un fruit. Prestam atenció fins i tot als petits detalls si ens importa la convivència pacífica i els valors que ens humanitzen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *