Un de cada quatre alumnes de les Illes Balears presenta sobrepès o obesitat És una de les dades que ha donat a conèixer la consellera de Salut i Consum en comissió parlamentària

Un de cada quatre alumnes de les Illes Balears presenta excés de pes (sobrepès o obesitat), segons el darrer Estudi sobre la prevalença de l’obesitat infantil i juvenil a les Illes Balears, una enquesta elaborada entre alumnes al llarg del curs 2016-2017 que dibuixa els hàbits dels menors a l’hora d’alimentar-se. La consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha destacat aquest estudi en comissió parlamentària, a la qual ha comparegut voluntàriament per donar compte del compliment del Decret 39/2019, de 17 de maig, sobre la promoció de la dieta mediterrània en els centres educatius i sanitaris de les Illes Balears.

Aquest Decret té per objecte afavorir una alimentació saludable, basada en els principis bàsics del patró de la dieta mediterrània. L’acció forma part de l’estratègia del Govern de les Illes per tal de promoure la salut i prevenir l’obesitat, especialment entre la població infantil.

Diversos estudis posen de manifest la necessitat de fomentar hàbits alimentaris saludables. Els resultats de l’estudi PREDIMED, en què participen un grup d’investigadors de les Illes Balears, indiquen que la dieta mediterrània s’associa a una esperança de vida més elevada. Aquest estudi, realitzat a onze centres de tot l’Estat, mostra una reducció del 30 % dels casos d’infart de miocardi, diabetis, ictus o mort per causa cardiovascular.

Menjars sans als centres públics

Les autoritats sanitàries, segons ha explicat la consellera, tenen la responsabilitat de sensibilitzar la població i fer una tasca pedagògica. Per això, a més d’impulsar iniciatives com els centres sanitaris saludables, els centres educatius promotors de la salut, el campus saludable o el projecte de salut local de l’Estratègia de Promoció de la Salut, l’any passat es va aprovar aquesta norma. Entre d’altres mesures, el Decret fixa els requisits que han de complir els menús que se serveixen en bars, cafeteries i restaurants de centres sanitaris, centres educatius públics, privats i concertats, i també a les dependències sanitàries públiques.

El Decret preveu l’ús de productes de proximitat i de temporada com a matèria primera en els serveis de restauració i en els menjadors d’aquests centres, així com la utilització de preparacions culinàries genuïnament mediterrànies i de receptes tradicionals de la cuina balear. Així mateix, estableix les condicions específiques i els criteris per programar els menús i la freqüència de consum setmanal, així com per elaborar els plats.

El Decret prohibeix als centres educatius no universitaris la publicitat d’aliments i de begudes que no compleixin els criteris sobre el contingut nutricional que estableix l’article 6. Tampoc no s’hi poden distribuir obsequis, incentius o patrocinis sobre productes alimentaris que no respectin el contingut del Decret. L’incompliment de les obligacions que estableix aquesta normativa pot suposar una infracció administrativa i una sanció.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *