L’afiliació se situa en febrer en un nou màxim, 441.655 afiliats, i les crides a fixos discontinus augmenten un 7% entre gener i febrer L’atur torna a reduir-se interanualment (un 1%) i en relació al mes anterior registra la baixada més pronunciada de tot l’Estat, amb un descens del 5,4%

Durant el mes de febrer les Illes Balears van registrar 441.667 persones afiliades, el que representa un increment de l’1,82% en comparació amb el mateix mes de l’any passat i un creixement de 12.655 persones respecte del mes de gener.  Segons el conseller, les Balears es troben en un “moment molt normalitzat del cicle econòmic” on es veu clarament “la solidesa del nostre mercat laboral”.

Aquest augment intermensual de l’afiliació (d’un 2,95% en termes relatius) deixa l’Arxipèlag en un nou màxim històric per a un mes de febrer, una situació que es dona per tercer any consecutiu. Les Balears són la Comunitat que més creix percentualment de tot l’Estat, que, de mitjana, s’incrementa un 0,45%. De fet, un de cada set nous llocs de feina entre el gener i febrer es van registrar a les Illes Balears, que han creat durant els dos primers mesos de l’any 12.655 llocs de feina.

Les crides a persones treballadores fixes discontínues van arribar entre gener i febrer a les 15.774, un 7% més que l’any 2019. Aquest increment, que suposa una consolidació de l’avançament de la temporada turística, és una mostra que les Illes Balears compten amb un mercat laboral expansiu. Les dades, juntament amb les d’afiliació i atur, han estat presentades en roda de premsa aquest dimarts pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

Per posar en context les dades, Negueruela ha recordat que l’acumulat de crides a fixes discontinus d’enguany és un 54,3% superior a la registrada en el 2015 i més doble que durant el 2010. Així, indiquen que, en un mercat laboral estacional com el de les Illes Balears, un avançament de la temporada i un inici de les contractacions anterior beneficia les persones treballadores.

Les dades sobre les persones treballadores fixes discontínues no són les úniques positives pel que fa a la qualitat de l’ocupació. Per tercer any consecutiu s’arriba a un màxim històric de creació d’ocupació indefinida en un mes de gener, amb 204.825 llocs de feina, 19.570 més que abans de la crisi. Paral·lelament, l’ocupació temporal ha caigut a les Balears un 2,4%, deixant la taxa de temporalitat a nivells per davall dels del 2015, amb un 31%.

Negueruela ha valorat que “es continuen destruint llocs de feina a temps parcial” com a una de les dades més positives que deixa el mes de febrer. En total, es van perdre 671 llocs de feina a temps parcial durant el gener (que és el darrer mes disponible) i la taxa de parcialitat continua perdent pes relatiu a les Illes.

LA TAXA D’ATUR BAIXA EN TERMES INTERANUALS

Les dades d’atur del mes de febrer mostren, de nou, una caiguda de la desocupació en termes interanuals. Es van registrar a les Balears 57.656 persones aturades, gairebé un 1% menys que fa un any. En termes intermensuals, l’atur del mes passat s’ha reduït un 5,4% respecte del mes de gener, situant les Balears com la Comunitat on més cau l’atur de tot l’Estat. La caiguda de l’atur intermensual a les Illes suposa més del 42% de l’atur de tot Espanya en valors absoluts. A més, la taxa d’atur administratiu del mes de febrer se situa en l’11,5%, pràcticament tres punts percentuals per davall de la mitjana nacional, que és del 14,4%.

Negueruela també ha valorat les dades de l’atur de llarga durada, assegurant que el seu descens “és més positiu que la caiguda de l’atur en general”. A les Balears, l’atur de llarga durada registrat el mes de febrer va ser de 12.131 persones, amb un pes del 19,5%, deixant l’Arxipèlag com la Comunitat amb el pes de l’atur de llarga durada més baixa de l’Estat, on es registra un 38% d’atur per a aquest col·lectiu.

A més, la taxa de protecció ha crescut considerablement durant el darrer any, passant del 57,9% el 2019 al 61,2%: és a dir, més de sis de cada deu persones aturades cobren un subsidi o una prestació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *