La Fira Arrels presenta el seu programa i novetats en l’edició amb més participació La fira gastronòmica serà un dels esdeveniments de major projecció i visibilitat en la matèria després de la designació de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia 2022. En la seva quarta edició, comptarà amb els germans Torres com a cap de cartell i torna a superar la xifra de participants amb 48 productors

El Consell Insular ha fet públic avui el programa de la quarta edició de la Fira Arrels que se celebrarà els dies 4 i 5 d’abril al recinte firal de Maó. La presentació ha anat a càrrec de la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, del conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, i del director de la Fira, Pep Palau. Un any més la institució insular i l’organització de la fira han estat acompanyats per una àmplia representació de productors, cuiners i col·laboradors del certamen de producte local i cuina de Menorca. Durant la presentació s’ha donat a conèixer el programa d’activitats de la fira, l’espot promocional i les novetats d’aquesta edició. 

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha destacat que amb fires com aquesta «esteim fent possible el que semblava impossible: tornar a donar valor al producte de proximitat, el producte de km0, el que indubtablement va en benefici de l’economia local i de la societat menorquina. Ens permet mantenir la nostra identitat i les nostres arrels, reafirmant el nostre compromís amb la nostra terra i la nostra gent».

Durant la seva intervenció el conseller Miquel Company ha volgut recordar que la quarta edició de la Fira Arrels «serà el primer dels esdeveniments gastronòmics que s’impulsin després del nomenament de l’illa com a Regió Europea de la Gastronomia 2022» el passat mes de gener per part de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). “La designació serà el gran al·licient de la fira d’aquest any, que s’institueix com un dels esdeveniments de major projecció i visibilitat en la matèria, i amb la qual es buscarà seguir impulsant l’estatus de l’illa com a destinació turística gastronòmica alhora que manté l’objectiu de dinamitzar el sector servint de punt de trobada entre productors, cuiners i consumidors”, ha afegit. 

El nombre de productors segueix a l’alça

El nombre de participació ha estat novament un dels aspectes destacables d’aquesta edició, que torna a sumar més productors que en les edicions anteriors i arribarà a un total de 48 productors presents entre els estands del recinte firal de Maó. Es tracta de l’edició més concorreguda de la Fira Arrels, gairebé doblant la xifra de productors de la primera, que va comptar amb 27 participants.

El gruix de participants d’aquesta edició ja han participat en anys anteriors. Així, els assistents a la fira tornaran a degustar i comprar, entre d’altres, embotits i carn, bolets, verdura, vi, formatges, gelats, mel, dolços tradicionals o cervesa elaborats a Menorca. El producte ecològic tornarà també a tenir gran presència a la fira, així com els productes per a celíacs. Alguns dels nous participants aportaran a la llista productes com sopes i fons en pols elaborats amb producte local, microbrots, rebosteria i cocteleria, formatge de cabra o peix.

Una de les incorporacions a destacar en la Fira Arrels d’aquest any és la presència de les tres confraries de pescadors de l’illa, que aportaran al certamen el producte de la mar amb degustacions variades.

Abans de la fira tindran lloc també diversos esdeveniments de promoció del producte local de Menorca i de la Fira Arrels. És el cas de la tercera edició de les Jornades Gastronòmiques Arrels, organitzades en col·laboració amb les associacions de restaurants de CAEB i PIME i en què els restaurants participants de l’illa oferiran durant 10 dies menús elaborats amb un producte local com a protagonista.

Més novetats per al 2020

Una altra de les novetats anunciades durant la presentació ha estat la renovació de la imatge de la fira, que enguany comptarà amb nous estands de fusta dissenyats per a l’ocasió, així com de l’organització d’un nou servei de ludoteca per a nens i nenes.

Finalment, també s’ha donat a conèixer que per a aquesta edició es disposarà d’un servei de tren turístic, que realitzarà viatges entre la plaça de l’Esplanada de Maó i el recinte firal amb una freqüència de 20 minuts.

Abans de passar la paraula, el conseller d’Economia i Territori ha volgut agrair la presència dels participants de la fira en la presentació, i ha reconegut que es troba “especialment il·lusionat davant totes les propostes d’aquest any i per açò esper que sigui una edició molt especial”.

Sergio i Javier Torres, caps de cartell a l’Aula de Cuina

Per la seva banda, el director de la fira, Pep Palau, ha revelat un dels plats estrella d’aquesta edició, la presència a l’Aula de Cuina dels reconeguts xefs i germans Sergio i Javier Torres, que participaran en la fira amb una demostració sobre alta cuina d’autor amb producte de la terra. Coneguts pel seu programa de televisió “Torres en la cocina” de TVE, els germans Torres compten amb dues estrelles Michelin amb el seu restaurant Cocina Hermanos Torres de Barcelona, un espai que aposta per la innovació i la cuina d’avantguarda prenent com a base el producte local.

L’Aula de Cuina es completa amb un nodrit grup de xefs locals i internacionals que com cada any cuinaran en directe mostrant al públic algunes de les seves receptes i tècniques culinàries. Entre els cuiners menorquins, enguany es comptarà amb la presència de Teresa Montesinos (Passió Mediterrània), Lluc Guix (Sa Llagosta), Patrick James (Pan y Vino) i Richard Tejada (Can Bernat des Grau). Procedents de Mallorca assistiran María Cañizares i Sergio Aymami (Forn Rústic, Binissalem) i de la península els ja esmentats germans Torres (Cocina Hemanos Torres, Barcelona) amb dues estrelles Michelin, Bego Rodrigo (La Saleta, València) i Artur Martínez (Aürt, Barcelona), ambdós amb una estrella Michelin. La delegació internacional de cuiners estarà formada per Katia Zanghi (Messina, Sicília), Luigi Pomata (Luigi Pomata, Cagliari, Sardenya) i Veronica Matta (Castelsardo, Sardenya).

Més enllà de les seves novetats, la fira repeteix el format de cada any. Els visitants podran comprar directament al productor aquells productes que degustin, així com conèixer de primera mà el procés darrere de la seva elaboració. Repetiran activitats com l’Aula de Cuina, l’Aula Infantil de cuina per a nens i nenes i l’Aula de Tast, en la qual es realitzarà aquest any una degustació a cegues de productes ecològics guiada per Isaac Padrós, conegut per ser la primera persona invident a donar la volta en caiac a Menorca, i amb el qual els participants podran experimentar com influeixen tots els sentits a l’hora de degustar un producte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.