Espanya és el setè exportador d’armes més gran del món amb Austràlia, Singapur i Turquia com a principals clients Augmenta el flux mundial d'armes cap a l'Orient Mitjà amb l'Aràbia Saudita com a principal importador

ACN Brussel·les .- Espanya és el setè exportador d’armes més gran del món amb Austràlia, Singapur i Turquia com a principals clients, segons les darreres dades de l’Institut Internacional de Recerca de la Pau d’Stockholm (SIPRI). La venda d’armament espanyol es va incrementar un 13% durant els darrers cinc anys en comparació amb el període 2010-2014. Els Estats Units continuen liderant de llarg les exportacions, representant un 36% del comerç mundial, seguits de Rússia i França que representen un 21% i un 7,9% respectivament. El SIPRI alerta que s’ha incrementat el flux d’armes cap a l’Orient Mitjà amb l’Aràbia Saudita com a principal importador.
“La meitat de les exportacions d’armes dels EUA en els darrers cinc anys van tenir com a destinació l’Orient Mitjà i la meitat d’aquestes van anar a l’Aràbia Saudita”, constata Pieter D.Wezeman, investigador del SIPRI.

Aquest institut referent en l’estudi de la indústria armamentística remarca com, malgrat la intervenció militar saudita al Iemen, països com els EUA o el Regne Unit han continuat exportant armes al règim. Fins al 73% de les importacions d’armes de l’Aràbia Saudita provenen dels EUA i el 13% del Regne Unit.

Després dels saudites, l’Índia i Egipte són els importadors més grans d’armes del món. Destaca especialment com el règim d’Abdel Fatah al-Sisi ha triplicat la compra d’armament en els darrers cinc anys coincidint amb la seva implicació en la guerra a Líbia, Iemen i la seva lluita contra grups rebels al Sinaí.

Rússia perd terreny

Les exportacions d’armes russes han caigut un 18% entre 2015 i 2019 en comparació amb el període 2010-2014. El SIPRI ho atribueix a la pèrdua de terreny a l’Índia que en els darrers cinc anys ha convertit els EUA en el seu segon proveïdor d’armes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.