Armengol fa una crida a assolir un pacte per a la protecció de la Mediterrània a la presentació de l’Informe Mar Balear La Fundació Marilles, amb la col·laboració de diverses institucions i del Govern de les Illes Balears, ha elaborat un document per detallar l’estat de la nostra mar

«Disposam de molts estudis científics, grans investigadors, normatives capdavanteres, el compromís del Govern i la implicació d’institucions i de sectors econòmics i socials. Les Balears tenim tots els ingredients necessaris per liderar un gran pacte per a la protecció de la mar Mediterrània». La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes manifestacions durant la presentació de l’Informe Mar Balear, una iniciativa de la Fundació Marilles que té per objectiu avaluar l’estat del medi marí a les Illes Balears i les pressions a les quals està sotmès.  D’aquesta manera, ha fet una crida a la resta de regions i països a continuar el camí que han seguit les Illes Balears en la protecció del medi marí i a assolir un pacte per la protecció de l’entorn a tota la Mediterrània.

L’elaboració de l’informe ha estat possible gràcies a la col·laboració entre institucions científiques i l’Administració autonòmica. A la presentació també hi han assistit el president del Parlament, Vicenç Thomàs; el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban; la coordinadora de l’informe, Raquel Vaquer-Sunyer; el director del Centre Oceanogràfic de les Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, Antoni Quetglas; el director de l’IMEDEA, Jorge Terrados; la responsable de seguiment del medi marí de l’Observatori Socioambiental de Menorca, Eva Marsinyach, i el rector de la UIB, Llorenç Huguet. Aquestes institucions han col·laborat en l’elaboració de l’informe.

Armengol ha agraït la feina de totes les institucions implicades i ha reivindicat la necessitat de continuar fent feina per protegir la mar Mediterrània i les costes balears: «Hem de ser valents i efectius, posar-nos fites altes per guanyar el futur. No hi haurà sostenibilitat econòmica i social sense sostenibilitat mediambiental. La nostra natura és el nostre principal actiu i un patrimoni únic que hem de preservar per a futures generacions». En aquest sentit, s’ha referit a la sostenibilitat com a «l’únic camí» a seguir i que el diàleg i la feina conjunta són la millor eina per assegurar-la.

La presidenta ha advocat per continuar la lluita en la protecció de la posidònia, en la reducció dels plàstics a la mar i a continuar desenvolupant la Llei de canvi climàtic, entre d’altres.  Ara bé, també ha insistit que aquestes mesures «no són suficients si no transformam el nostre model econòmic perquè sigui més respectuós amb el medi ambient». «Ho hem de fer de manera consensuada i entre tots en el marc de l’Agenda Balear 2030», ha apuntat.

Per a Armengol, l’informe és una eina que permetrà documentar amb més detall l’estat de la nostra mar i poder definir línies d’actuació encara més eficients per protegir-la, ja que analitza i sintetitza les dades disponibles sobre la mar balear que existeixen fins avui. De fet, es tracta d’una «primera passa d’un projecte a llarg termini» imprescindible per poder fer un diagnòstic sobre el seu estat. Des de la Fundació Marilles han explicat que l’objectiu és poder-lo ampliar i actualitzar de manera regular, sumant noves institucions i col·laboradors.

Compta amb més de 101 indicadors, i més de 60 persones, entre investigadors i personal administratiu, han participat en la seva elaboració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.