El contagi per coronavirus, baixa per malaltia professional: què suposa aquesta mesura per a autònoms i assalariats? Els treballadors infectats o en aïllament per la propagació de l'coronavirus a Espanya, i que estiguin donats d'alta a la Seguretat Social, han de percebre el 75% de la seva base de cotització


El coronavirus està trastocant l’economia mundial. A Espanya, el nombre d’infectats, l’aïllament preventiu i la recomanació per part de diversos governs autonòmics del tancament de milers de negocis, està afectant de manera notable l’activitat d’autònoms i empreses. Per això, el Govern nacional ha decretat passar a considerar les baixes dels treballadors infectats o en aïllament com a malaltia professional, i no comú, com succeïa fins ara, fet que suposa un augment de la prestació econòmica a percebre i començar a cobrar des del dia següent a què es determini la malaltia o l’aïllament. La prestació augmenta del 60% al 75% de la base de cotització del treballador, sempre que estigui donat d’alta i al dia amb la Seguretat Social.

La mesura, aprovada per un Reial decret llei pel Consell de Ministres i que ja està en vigor, suposa “un alleujament per a autònoms i empreses, especialment pimes, que, malauradament, es comencen a veure molt afectats per aquesta emergència sanitària mundial”, destaca Yannick Charton, soci fundador de Valio Consulting.

La situació de baixa d’aquests treballadors serà la mateixa que la dels professionals que estan incapacitats per un accident laboral, i s’està estudiant per part de l’administració, posar en marxa una moratòria de tres mensualitats consecutives en les cotitzacions a la Seguretat Social per els autònoms i empreses afectades.

Mesures per pal·liar el dany econòmic de l’COVID-19

Aquesta mesura governamental va ser sol·licitada fa uns dies per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms-ATA, que ha elaborat una bateria de propostes al Govern que ajudarien a mitigar el dany econòmic que pot generar el COVID-19 en aquest col·lectiu i en les pimes , principalment.

Entre elles, destaquen la suspensió de qualsevol pujada d’impostos, tant nacionals com regionals; l’ajornament del cobrament de l’IVA, de l’IRPF i de l’impost sobre societats, així com les cotitzacions per part de l’Agència Tributària i la Seguretat Social per als treballadors afectats directament o indirectament pel virus; o dotar d’una prestació per cessament d’activitat per als professionals que es vegin penalitzats pel tancament del negoci davant una caiguda d’ingressos o la propagació de l’epidèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.