Actes 8 Març

Espanya té menys despesa sanitària pública i menys llits hospitalaris que la mitjana de la UE Gasta un 15% menys que la mitjana del club comunitari en sanitat pública

ACN Brussel·les .- Espanya té una despesa sanitària pública que és inferior a la de la mitjana de la Unió Europea (UE), així com menys llits hospitalaris que la mitjana del club comunitari. Amb la crisi pel coronavirus posant a prova els sistemes sanitaris de cada estat, Espanya, amb un 8,9% del PIB destinat a despesa sanitària, gasta un 15% menys que la mitjana dels socis europeus en aquesta qüestió, els quals destinen de mitjana el 9,8% del PIB, segons un informe de la Comissió Europea publicat a finals del 2019. Espanya també està per sota de la mitjana europea en nombre de llits hospitalaris. En té tres per cada 1.000 habitants, per sota de països com Grècia, Portugal i Itàlia i molt lluny, per exemple, d’Alemanya o el Japó.
Segons l’informe de la Comissió, malgrat tenir els ciutadans que millor salut tenen de la UE, la despesa sanitària a Espanya és de 2.371 euros per persona, davant els 2.884 euros de mitjana de la UE. Durant els anys de la crisi econòmica, la despesa sanitària va disminuir, però es va tornar a recuperar a partir del 2014.

Del total de la despesa, la pública representa un 71%, una xifra que està per sota de la mitjana de la UE, que és del 79%. L’estudi de la Comissió també alerta de la tendència en augment de la temporalitat dels professionals sanitaris.

Malgrat gastar menys en despesa sanitària pública que la mitjana de la UE, l’esperança de vida dels espanyols és la més elevada de la UE i les desigualtats socials pel que fa a l’esperança de vida són també menys pronunciades a Espanya que a altres països europeus, segons l’informe.

Tres llits hospitalaris per cada 1.000 habitants

Segons dades de l’OCDE, a Espanya hi ha tres llits hospitalaris per cada 1.000 habitants, una xifra que posa Espanya entre els estats de la UE que menys llits hospitalaris tenen. La superen Itàlia, Portugal o Grècia i està molt lluny d’Alemanya, que amb vuit llits hospitalaris per cada 1.000 habitants és l’estat europeu que més en té, seguida d’Àustria amb 7,4, Hongria amb 7 i la República Txeca amb 6,6.

El país que més en té és el Japó, amb 13 llits hospitalaris per cada 1.000 habitants, seguit de Corea del Sud amb 12,3 i Rússia amb 8,1.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.