Podemos demana a Armengol que sigui valenta i sol·liciti al Govern de l’Estat una moratòria al pagament dels lloguers Esperança Sans demana a la presidenta que restringeixi les activitats laborals no essencials i que explori la via d'habilitar hotels per aïllar a la població general i als sanitaris afectats

Podemos Illes Balears demana a la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que sigui valenta i que demani “al Govern de l’Estat una moratòria al pagament dels lloguers per a les famílies més vulnerables”, segons ha defensat la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unidas Podemos, Esperança Sans.

Així, durant la diputació permanent que ha tractat la compareixença urgent de la presidenta per tal d’explicar la situació de les Illes Balears a causa del COVID-19, Sans ha explicat també que  “ha arribat el moment d’anar una passa més endavant (quant a mesures) i restringir les activitats laborals que no siguin essencials per a la supervivència”.

“Actualment veiem com la corba de contagis no deixa de créixer, tot i les mesures adoptades”, ha dit al mateix temps que ha afegit que tot i que “el dia d’avui els moviments de persones continua essent elevat”, amb aquesta mesura “potser reduiríem el temps per tornar a reprendre la normalitat del dia a dia”.

D’altra banda, la diputada ha indicat que “encara que Balears és una de les comunitats amb menys contagis, el nombre de casos a les Illes Balears segueix augmentant” i és per això que “(Unidas Podemos) pensam que igual convé explorar la via d’habilitar hotels per aïllar a la població general i als sanitaris afectats, amb la finalitat de no contribuir a infectar el seu nucli familiar i protegir al personal sanitari”.

“Són moltes les persones que tenen el virus i que estan a casa. No és fàcil tenir un pacient a casa amb la resta de la família quan aquest virus té una virulència i una capacitat de contagi tan elevada”, ha dit.

La portaveu, a més, ha indicat en el torn de fixació de posicions que “del que ens adonam és que el que és vertaderament important és garantir la seguretat i la vida de la gent. És en moments de crisis com la que estam patint a causa del Coronavirus, quan la societat, valora el que realment els pot protegir, i tal com veiem, són els serveis públics essencials dels quals disposam al nostre país”.

DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA

Sans, a més, ha etzibat que “veiem com la nostra societat veu en la sanitat pública la millor garantia a l’hora de poder fer front a aquesta pandèmia, perquè quan emmalaltim, o quan emmalalteix un ésser estimat, el que volem és que se’l pugui atendre, puguin garantir que sense importat si tenen recursos o no, faran tot el possible per salvar la seva vida”. En aquest punt, Sans ha demanat “no només més protecció pels sanitaris, sinó fer extensible les mesures de protecció a tot aquest personal, que sense ells tampoc seria possible viure aquesta situació de pandèmia”.

Per això, ha dit, “és necessari tornar a xerrar d’allò que fa dècades va donar esperança a la gent i els va permetre tenir unes garanties que els permetien viure millor. Fa dècades, l’expressió Estat del Benestar, a Europa i a Espanya, era un objectiu a aconseguir, sabent que allò important era realitzar inversions que garantissin serveis essencials de qualitat cap a la nostra ciutadania”.

En aquest punt, Sans ha indicat que “és important tornar a xerrar d’això, perquè per desgràcia, el model neoliberal des del seu costat més ferotge i extrem, es va dedicar a desmantellar els serveis públics com la nostra sanitat o la nostra educació, i ara, per desgràcia en crisi com aquesta es demostra que aquest camí no l’hem de tornar a agafar mai més, o almanco tenir clar que hi ha serveis essencials, que garanteixen el nostre benestar com a societat, i que mai més haurien de ser mercaderia especulativa perquè uns pocs és beneficiïn a costa de la desprotecció d’una majoria social treballadora”.

Sans ha apuntat que “en aquests moments es fa palès que la recuperació del personal funcionari en els darrers anys per part d’aquest Govern Progressista, ens ha ajudat a les Illes a estar més preparades davant aquesta crisi que altres comunitats”.

“La gent ens demana que pensem en el bé comú. Ens demana que cuidem a la gent que viu i treballa en el nostre país, especialment als més vulnerables, i sobretot quan les coses es posen difícils. La societat ens està indicant quin hauria de ser el nostre concepte de pàtria, la pàtria no és qui té la bandera més gran, la pàtria és el nostre poble, la nostra gent, que treballa dia a dia per aixecar aquest país, i que quan les coses es posen difícils, el que volen és que els serveis públics, que són de tots, estiguin ben dotats”, ha afegit.

RESCATAR LES PERSONES

Així mateix, la diputada ha s’ha congratulat davant l’anunci de que l’Executiu es farà càrrec del cost de l’atur de les persones que havien de començar la temporada i que no ho podran fer”. “Per a protegir a les persones tendrà tot el nostre suport”, ha dit Sans a la presidenta al mateix temps que ha etzibat que “esperem que els empresaris es posin del costat del Govern per tal de protegir als treballadors”.

A més a més, Sans ha recordat el que va passar durant la crisi de l’any 2008: “dels errors del passat, s’ha d’aprendre”. “L’any 2008 la crisi va colpejar de forma molt dura als de sempre, a la gent més vulnerable, a la gent treballadora, que va deixar a moltíssimes persones a l’atur, sense casa, sense prestacions, sense emparament baix el que hauria de ser l’Estat del Benestar”, ha recordat al mateix temps que ha assenyalat que “avui tenim a sobre una crisi sanitària que ha fet esclatar una crisi econòmica i social i aquest cop, de cap de les maneres les persones han de quedar desprotegides”.

“A la crisi del 2008 el Govern del nostre país va decidir rescatar als bancs i deixar a l’estacada al conjunt de la població. Un greu error. Un camí que aquest cop no s’ha agafat, i que amb orgull podem dir que les decisions preses posen a les persones al centre de les prioritats, i que el pes no caurà una vegada més sobre les persones”, ha destacat.

En aquest sentit, la diputada ha recordat al Govern de les Illes Balears que “té diversos reptes”. “El primer de tot i prioritari”, ha dit, “és erradicar el virus i curar a totes les persones afectades pel mateix”. “El segon, protegir a la població dels efectes econòmics. I el tercer, repensar el futur, la nostra economia no pot seguir subjecte al monocultiu turístic ni als productes que procedeixen de l’exterior”.

En aquest punt, Sans ha recordat l’essencial que és “diversificar el nostre model productiu”, ja que “es fa cada cop més urgent i evident si volem garantir un futur estable, que no ens faci tan vulnerables”.

“Aquest Govern, com hem pogut veure dia a dia ha anat ampliant les mesures adoptades, de manera que aconseguirem erradicar el virus si tota la població assumeix les mesures dictades aquests dies passats”, ha dit. En aquest sentit, ha incidit Sans, “també vull remarcar la solidaritat de totes aquelles persones que s’han oferit per ajudar a les persones més vulnerables enfront del virus com són per exemple les persones majors. Hem vist una onada de solidaritat que a cada missatge d’alerta o demanda d’ajuda a través de les xarxes socials s’ha obtingut una gran resposta”.

GRÀCIES A LES PERSONES QUE DONEN LA CARA

Així mateix, la diputada ha posat en valor “l’esforç dels milers de persones que cada dia s’aixequen ben prest per obrir el seu comerç, a totes les persones caixeres, reposadors, fruiters, peixaters, carnissers, i molts d’altres, que s’exposen cada dia per poder abastir a tota la població”.

Quant al sector primari de les Illes Balears, la diputada ha indicat que “és fonamental i que cal cuidar-ho”. “El fet de poder tenir producte local fa que per una banda hi hagi productes alimentaris als supermercats i d’altra banda la importància que hauria de tornar a tenir a les Illes Balears el sector agrari. La nostra condició d’Illes ens ha de fer veure la necessitat de potenciar aquest sector, no hi ha hagut ni hi haurà desabastiment a les Illes, ja que les rutes estan assegurades i el sector alimentari ho ha assegurat, però no està de més, reconèixer la importància del producte local”, ha dit.

Sans ha indicat que Unidas Podemos “demanam una aposta ferma per protegir i impulsar el sector agrari, un impuls que ajudaria a l’economia de les illes en el futur”.

D’altra banda, la portaveu ha indicat que “són d’agrair les ajudes per a autònoms, que és un dels col·lectius de treballadors més vulnerables a les crisis econòmiques i uns dels primers que pateixen les aturades de l’activitat empresarial”. “Hem de tenir en compte que el gruix dels nostres autònoms són fortament dependents del sector turístic i, per tant, amb una marcada estacionalitat”, ha dit al mateix temps que ha recordat que “atesa aquesta situació particular de la nostra estructura econòmica, hauríem de treballar per a què el Govern de l’Estat prengués en consideració aquesta especificitat dels nostres autònoms, i que la protecció social del col·lectiu fos proporcional al seu grau d’estacionalitat”.

La diputada també ha apuntat que “aquest Govern hem vist com dia a dia ha anat identificant aquelles mancances i oferint solucions”, i ha recordat que “la finalitat és no deixar ningú enrere ni desprotegit”. “Només la unitat de tots els representants de la ciutadania farà que sigui més efectiu superar aquesta pandèmia que afecta arreu del món”, ha destacat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.