L’Hospital Mateu Orfila es troba ara mateix en l’escenari de contingència 2 Per Itziar Lecea

Segons ha explicart avui dimarts la directora metge de l’Hospital Mateu Orfila, Tamara Contreras, l’Hospital Mateu Orfila es troba ara mateix en l’escenari de contingència 2, que plantejava entre 21 i 200 casos, amb entre 3 i 40 ingressats i 3-4 crítics.

Pel que fa a les UCI, va explicar Contreras que lo normal fins ara era només funcionar amb una, se’n poden obrir fins a 3 més. Ara mateix (dimarts capvespre) tenen:

  • 1º UCI per només pacients de Covid19 (anomenada Covid 1), amb 7 llits, dels quals ara n’empren 5. Es va obrir diumenge.
  • 2º UCI per només pacients de Cobid 19 (anomenada Covid 2), amb 12 llits. Encara no està oberta.
  • 3º UCI per només pacients de Covid19 (anomenada Covid 3), amb 4 llits. No està muntada perquè encara no és necessària, però està prevista.
  • 4º UCI  per atendre als pacients amb altres problemes. Es tracta de la zona de URPA (reanimació després d’operatori) on hi ha 5 llits, dels quals ara n’empren 3.

La doctora Tamara Contreras va explicar en vídeo-conferència que diumege passat va ser el dia més complicat a l’hospital, perquè va ser quan es va haver d’obrir la UCI Covid 1 a causa de l’empitjorament de 3 pacients que eren a planta.

Pel que fa als 3 professionals contagiats (1 d’ells el metge que ja és alta), es tracta de persones que s’han contagiat defora del lloc de feina, no mentre treballaven. Estan amb seguiment de UVAC (recordar que el metge no té alta mèdica encara perquè està passant el període de 14 dies de quarentena.

En vigilància activa a Menorca hi ha 65 persones, de les quals 4 són personal sanitari amb símptomes lleus però no confirmats i que han tingut tots ells contacte amb un positiu.

Respiradors

Ara mateix tenim a Menorca 22 respiradors. 21 que ja eren a l’illa, més 1 que ha comprat l’hospital (estan a l’espera que n’arribin 3 més que també han comprat però que encara no han arribat). I de Son Espases n’envien dos més. En total, seran 27, quan siguin tots a l’illa.

Proves PCR

Proves PCR se n’han fet a Menorca 170 des de dijous, que és quan van arribar els kits de material per fer-les i no haver-les d’enviar a Son Espases. Se n’han fet més en realitat, però no tenen dades de quantes se n’havien enviat a Mallorca.

Perfil dels infectats

El perfil de les persones ingressades a Menorca és de gent per damunt dels 70 anys i amb patologies prèvies: diabètics, hipertensos, etc. Tot i que la doctora remarca que no s’ha de baixar la guàrdia perquè hi ha contagiats joves i sans.

Tapar-se nas i boca al sortir de casa

Contreras també ha donat importància a tapar-nos boca i nas quan sortim al carrer. No tant per evitar agafar el virus, sinó per, en cas de ser portadors i no saber-ho, no escampar-lo. Diu, en aquest sentit, que les mascaretes casolanes són suficients. També ha remarcat que el rentat de mans és molt més important i efectiu que portar guants.

Des de l’hospital i també als centres de salut s’ha fet un programa específic per tractar a les persones amb ansietat davant de la situació. I s’estan fent actuacions específiques pels pacients infectats i les seves famílies, per poder dur millor la situació d’aïllament total. Remarca, de totes maneres, que tant a Urgències de tota l’illa com a atenció primària, les consultes han caigut notablement.

Corba de contagi

Pel que fa la corba de contagi a Menorca, ha dit que aquí anam per darrere d’altres territoris, perquè el virus va entrar més tard. En aquests moments estem en pujada de la corba. Però també vam començar el confinament una setmana abans que a la resta del territori, el que fa pensar que la incidència a Menorca podria ser menor. Però que està per veure què passa en els pròxims dies, i que tot dependrà del comportament individual de cada un.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.