La humanitat del Covid-19 Per Itziar Lecea

Sembla que, tancats a casa, ens estem recordant més que mai els uns dels altres. Les reunions via skype o altres tecnologies, els missatges d’ànims, les converses entre veïns des de finestres o les activitats gratuïtes a través de xarxes socials, han florit entre el confinament que ens obliga a tots a quedar a casa. La humanitat que sorgeix d’una situació dificultosa està demostrant que, a Menorca, com a molts altres llocs, sabem encara ser germans. Per açò, l’article d’aquesta setmana, que podria anar ple de dades sobre la malaltia, anirà ple de dades d’iniciatives socials positives. De tot el que estem compartint des de la distància física. Però que ens està unint més que mai com a poble.

La situació actual a Ciutadella deixa estampes com la de veure la plaça del Peix gairebé buida a les 10 del matí. Però allà segueixen les fruites, verdures, carn i peix. Ens comenten alguns establiments que els clients segueixen comprant. Potser una mica més, aprofitant el viatge, per no haver-ne de fer un altre. Per tant, el primer punt que necessitem com a humans està resolt. Ens ho han dit per activa i per passiva: el subministrament de productes bàsics està més que garantit. A les farmàcies, igual. No cal anar a comprar dos carrets plens de menjar, perquè els productors menorquins segueixen fent la seva feina.

Sí que s’han multiplicat les comandes per telèfon. Així, alguns clients s’asseguren de tenir el que volen i acurcen l’estada a fora de casa. De fet, la gran majoria de comerços d’alimentació i productes bàsics de Ciutadella estan donant per les seves xarxes socials aquesta opció: demanar per telèfon i t’ho guarden a la teva botiga. D’aquesta manera, s’està contribuint a mantenir els carrers de Ciutadella buits, en compliment del reial decret que es va aprovar el cap de setmana passat per combatre el virus del Covid-19.

Què ens ha duit de positiu fins ara el confinament?

Dintre de l’adversitat i la situació totalment anòmala que estem vivint, tant a nivell local com a global, se n’extreuen algunes conclusions positives.

La primera, que s’està veient des de fa dies a Itàlia, on ens duen una setmana d’avantatge de confinament, és la baixada de contaminació a les zones on l’epidèmia afecta de manera més acusada. La manca de trànsit s’està fent notar a l’atmosfera. Igual que també s’ha notat a la Xina.

La segona situació positiva que ha sorgit des que ha començat el confinament, són la multitud de missatges d’agraïment cap a tots els sanitaris i personal que treballen a hospitals i centres de salut. El sistema sanitari nacional es va veure greument ferit per la crisi de 2008, amb retallades a pressupostos, personal i material. Amb aquesta situació, estan fent front al que és, possiblement, l’escenari més desafiant en el qual s’han trobat mai. Però la població respon. Així, han sorgit les iniciatives de sortir a les finestres per aplaudir la feina que estan fent, exposant-se al contagi i allargant horaris i torns per poder atendre a tots els pacients, mentre alguns d’ells cauen malalts i les plantilles es redueixen encara més.

Des de l’àrea d’Urgències de l’Hospital Mateu Orfila, el seu personal ha enviat un vídeo a través de xarxes socials en el qual dediquen també un aplaudiment a tots els menorquins, i demanen ajuda per fer la seva feina, quedant-nos a casa. Un vídeo que s’ha fet viral arreu d’Espanya.

La tercera cosa positiva és la responsabilitat que la grandíssima part de la societat menorquina està demostrant envers l’adversitat. Els petits comerços i els bars i restaurants de Ciutadella, van ser els primers que van decidir tancar, abans fins i tot que sortís el reial decret que ho obliga. Gairebé totes les activitats que no són essencials, s’estan aturant. I si és cert que el dilluns algunes empreses encara van obrir, aquest dimarts ja són moltes les que han decidit tancar i fer el confinament.

Els treballadors que estan obligats a prestar servei, com establiments de menjar, forns o llibreries, estan prenent les mesures pertinents. A molts d’ells, els diners del canvi es passen en un platet o es deixen a damunt del taulell per evitar el contacte de mà a mà. També han sorgit els desinfectants alcohòlics i els guants de protecció i les limitacions per mantenir la distància de seguretat recomanada. Ja sigui amb tires aferrades a terra o amb cadires.

Cultura online per animar a tothom

El que crida molt l’atenció, especialment al sector de població acostumat a navegar per les xarxes socials, són la quantitat d’iniciatives culturals i gratuïtes que s’ofereixen on line.

Els pròxims divendres 20 i dissabte 21 s’ha organitzat un festival online de música de Menorca a partir de les 20h. La iniciativa, anomenada Tots a ca teua, té com a objectiu omplir de música les cases. El cartell pel primer dia el conformen Enmascarado Sánchez, Shanti, Cris Juanico, Cala Joia, Pol Sipiots, Quico Tretze i Dani Juanico. El dissabte, sonaran Bep Marquès, Joe Mina i Nacho Olivar, Guiem Soldevila, Anna Ferrer, Judit Uris, Pep Suasi i Leonmanso.

No és l’única activitat cultural o d’oci que ha omplert les xarxes aquests dies. Professors de ioga, artistes o entitats públiques com el Museu de Menorca, ofereixen vídeos gratuïts i connexions per streaming per seguir apropant la cultura a tota la ciutadania.

Capítol a part són els consells que arriben des de centres on s’impartien activitats pels més petits. La gran majoria estan donant idees als pares i mares que han de fer front a la situació amb fillets i filletes a casa. Una de les recomanacions més estesa -i que serveix també pels adults- és la de posar un horari de feines, on un tram es deixa per joc lliure, i d’altres per fer coses en família. A banda de seguir amb les obligacions escolars que els professors envien cada dia.

Els consells per mantenir el cap a lloc

Tanmateix, no se’ns escapa a ningú que la situació actual, és complicada. A banda de les conseqüències econòmiques, que ara no es poden preveure, preocupa la salut mental i emocional. Estem vivint una situació estressant per tothom. Per açò és important seguir els consells de metges i psicòlegs per fer front a un confinament que, per ara, sembla anar per llarg. Hem fet un recull de molts d’aquests consells i vos en deixam un resum:

  1. Fer dieta informativa. La innata curiositat de l’ésser humà ens fa estar tot el dia connectats, afamats de noves informacions. Estar pendent de l’increment del número de contagiats no ajuda. I es creen situacions d’alarma per falses informacions que corren com la pólvora per grups de whatsapp. Per tant, el que es recomana és informar-se una o dues vegades amb el dia i no sobreexposar-se a la informació. També, seguir canals oficials, com els institucionals, per saber quines són les recomanacions a seguir durant aquest període.
  2. Dur una rutina i marcar un horari a casa. Especialment amb menuts, els psicòlegs recomanen establir una rutina i seguir-la. D’aquesta manera, la situació d’excepcionalitat es converteix en “normal”. Dintre d’aquest horari es recomanen especialment les activitats en família, per crear vincles forts i suportar la situació de confinament el millor possible. Sense deixar de banda l’espai personal de cada un, on s’ha de centrar en les seves feines.
  3. No deixar de fer activitats, adaptant-les a l’entorn. L’activitat física patirà aquests dies. O no. Tot depèn de les ganes que hi posem. Per açò, és recomanable, dintre del nostre horari, marcar un temps per fer exercici. Sense cap tipus d’equipament, es poden fer molts esports a casa. Alguns professionals de l’esport també comparteixen vídeos per mostrar exercicis nous. I també arriben vídeos de professionals de la salut amb exercicis que ajuden, a més, a combatre l’estrès i l’ansietat mitjançant la respiració i la meditació.

Ens esperen setmanes llargues. Però des de El Iris vos intentarem donar una visió diferent de la realitat. I captar les coses positives que en puguem treure d’aquest confinament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *