Actes 8 Març

El Govern estima que la crisi del coronavirus afectarà uns 172.000 treballadors per compte d’altri en ERTOs per causes directes en força major

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha informat aquests dies que el Govern preveu que el nombre de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació per causa de força major (previst en el Reial Decret Llei de l’Estat d’alarma) ascendirà a unes 172.000 persones, a les quals s’hauran de sumar aquells ERTOs que s’hagin hagut d’emetre per raons indirectes i aquells altres per causes productives, per la qual cosa, la xifra final superarà els 200.000 treballadors.

Així mateix, el conseller ha indicat que a finals de la setmana passada la Direcció General de Treball havia registrat l’entrada de 8.080 ERTOs per causes de força major, que representa una població estimada de 71.100 persones treballadores. Encara que es tracta d’una estimació, al voltant del 85,7% d’aquests ERTOs corresponen a Mallorca, el 9,6% a Eivissa, el 4,4% a Menorca i el 0,3% a Formentera. El conseller també ha reiterat que es tracta de dades estimatives i que s’aniran perfilant a mesura que es generin dades estadístiques consolidades.

Millores operatives

D’altra banda, el conseller també ha informat que el Govern ha millorat el sistema telemàtic per agilitzar les tramitacions i registre d’ERTOs online, segons les mesures de simplificació administratives acordades amb els agents econòmics i socials. D’aquesta forma, també s’agilitza la comunicació als treballadors en la percepció de prestacions.

Igual que s’han fet esforços en la comunicació d’ERTOs, també s’ha reforçat els efectius que en fan la tramitació. Negueruela ha explicat que ordinàriament hi ha una persona funcionaria tramitant expedients de regulació, però degut a la dimensió extraordinària de la crisi del COVID19, s’ha incrementat a 35 el nombre de treballadors que tramiten ERTOS, i creixerà fins a 50 a partir de demà divendres.

Pla de retorn

Pel que fa al pla de retorn dels turistes, el conseller ha expressat que s’ha complit al cent per cent; després d’una treball intens per part del Govern per organitzar el retorn als seus països d’origen tots els turistes que encara restaven a les Illes. D’aquesta manera, també es dona per conclòs i complet el tancament de tota la planta hotelera, després dels 7 dies de termini que es va fixar el Govern de l’Estat per dur a terme aquest tancament.

Instrucció de fixos discontinus

Per acabar, el conseller ha donat compte de dos document publicats entorn a la crisi del virus. D’una banda, el BOIB ha publicat avui una instrucció de la Conselleria per la qual es clarifica la inclusió dels fixos discontinus als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, tant si havien rebut ja la crida per aquesta temporada com per aquells que encara no s’havien incorporat.

Així mateix, avui s’ha fet pública una circular en la que queden incloses totes les activitats econòmiques que l’Autoritat Laboral entén que aturen a causa de la força major, fet que els permet tramitar l’ERTO sota aquest supòsit. La resta de sectors hauran de tramitar els ERTO acreditant causes tècniques, econòmiques o de producció, o en tot cas justificar la seva relació directa amb els sectors afectats directament per causa de força major.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.