Les empreses de Menorca molt preocupades pel desemparament de l’Administració en la crisi del COVID-19

Justo Saura, president de PIME-Menorca

El Comitè Executiu de PIME Menorca va mantenir ahir una reunió en la què es van analitzar amb detall les mesures adoptades pel Govern estatal i les conseqüències que la situació generada pel COVID-19 amb la declaració de l’estat d’alarma genera en l’economia insular.

Els 21 presidents de les diferents associacions integrades en la Federació, de tots els sectors econòmics de Menorca, des de la construcció, al turisme, passant pel comerç, transports i el sector serveis van manifestar la seva preocupació i malestar per la indeterminació en la finalització d’aquesta situació de crisi.

Van coincidir tots els assistents en la dificultat que estan tenint els col·lectius empresarials en l’aplicació de l’estat d’alarma per la inconcreció de moltes de les mesures i la contínua modificació i ampliació.

La preocupació pel manteniment dels llocs de treball va ser una de les principals qüestions que es van tractar. Els empresaris valoren que si bé aquestes mesures poden afavorir de forma immediata als treballadors, no suposen una garantia de consolidació de les plantilles existents. La preocupació arriba a la situació en què es veuran les empreses un cop finalitzat l’estat d’alarma, amb una paralització gairebé total de l’activitat, una incorporació lenta i gradual de la mobilitat dels ciutadans, la previsible baixada de consum i l’inici de la temporada incerta.

Especialment la temporada turística és preocupant ja que la gran majoria de sectors depenen, alguns directament i altres indirectament, dels recursos generats per les empreses i pels treballadors durant la temporada, que repercuteix en el consum i en la inversió fora d’ella.

La confiança en la restitució del teixit productiu hauria d’anar acompanyat de mesures, tant de el Govern d’Espanya com l’autonòmic i el local, que donessin suport a l’activitat econòmica ara paralitzada i a la recuperació ràpida un cop iniciada l’activitat.

Reclamen a l’administració una major corresponsabilitat en la posada en marxa de les mesures que va proposar la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca la passada setmana a les diferents administracions encaminades no només a una solució immediata sinó a la garantia de continuïtat d’empreses i de llocs de treball, cosa que no estan veient en la majoria de mesures adoptades, que només suposen ajornaments i no bonificacions, ni mesures que a mig termini puguin compensar les despeses que està suposant el període de tancament.

El document inicial de mesures es completarà amb les propostes que cadascuna de les Associacions consideri que s’haurien d’adoptar en cadascun dels diferents col·lectius i que puguin alleujar la seva situació o encaminar millor la seva recuperació.

També, en previsió de situacions crítiques a mig termini, consideren necessària l’adaptació de normatives estatals per a autònoms i petites i mitjanes empreses en crisi com la Llei concursal o la Llei de segona oportunitat per evitar el tancament i les conseqüències de la mateixa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.