L’observatori de preus constata el manteniment dels preus i canvis en els hàbits de compra Es tracta de les conclusions de la primera anàlisi de l’observatori

L’observatori de preus, servei que ha posat en marxa la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha constatat que els preus en els mercats, supermercats i botigues s’han mantingut. És una de les conclusions de la primera setmana d’observació d’aquest servei. L’observatori ha detectat també canvis en els hàbits de compra dels consumidors, que surten a fer la compra a primera hora del dia.

Pel que fa als preus, l’observatori ha detectat que aquests s’han mantingut. Els tècnics del servei observen els preus dos pics per setmana, els dimarts i els divendres, i a diferents hores del dia. En general, s’han detectat oscil·lacions de tres o quatre cèntims d’augment o de descens, en funció de l’aliment, respecte del primer dia d’observació. La setmana vinent es podrà fer una anàlisi més acurada de les dades, atès que es disposarà de més informació.

L’observatori fa el seguiment dels preus de la fruita i la verdura, dels ous, del peix, de la carn i dels aliments bàsics, tant en origen com en el punt de venda. Així, per exemple, en hortalisses i fruita de temporada s’ha mirat el preu del carabassó, la tomàtiga de ramellet i les taronges, entre d’altres. En el peix, s’ha anotat el preu de la sèpia i el gerret, entre d’altres; i en la carn, la porcella, el xot i el pollastre. També es mira el preu dels ous i dels productes bàsics, com la farina, l’oli, el sucre i els llegums.

Una altra de les conclusions extretes és el canvi dels hàbits de compra. Els tècnics han detectat que les compres són més abundants a primera hora del matí, atès que al llarg del dia manquen alguns estocs que a primera hora hi són. Això es a la reposició dels mateixos supermercats. També s’ha detectat l’interès que hi ha entre els consumidors pels productes frescs de fruita i verdura, que, en general, estan ben abastits. S’ha observat també el tancament d’algunes parades de peix, sobretot dels mercats; i les peixateries de les grans superfícies tenien menys peix fresc i n’oferien de descongelat.

D’altra banda, en aquesta primera anàlisi no s’ha observat la manca de cap producte bàsic. Sí que s’hi ha detectat, però, la falta d’algun format o categoria d’aliments. Per exemple, no hi ha —o n’hi ha en molt poca quantitat al mercat— la llentia pardina, però sí que n’hi ha de castellana. Tampoc no hi ha sal en format d’un quilo, però sí que hi ha sal en format de mig quilo o menor. També s’ha detectat que productes que no es tuden, com pasta o farina, s’acaben aviat a les prestatgeries.

L’observatori de preus és una eina que s’havia de posar en marxa al llarg d’aquesta legislatura. Amb la crisi sanitària ocasionada per la pandèmia de la COVID-19, es decideix avançar la posada en marxa d’aquest servei, que permet detectar les oscil·lacions de preus, així com si hi ha problemes puntuals d’abastiment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca