Actes 8 Març

El mercat laboral balear nota ja l’impacte del COVID19 i l’estat d’alarma

Les Illes Balears ja comencen a notar l’impacte de la declaració de l’estat d’alarma i de la crisi sanitària del COVID 19 en el seu mercat laboral. Si bé no serà fins al mes d’abril quan es comenci a tenir una imatge més completa dels efectes causats pel coronavirus, l’atur del març s’incrementa un 14,6% respecte del mateix mes de l’any passat. Així ho han explicat aquest dijous en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

Pel que fa a les  dades d’afiliació, les Balears van registrar el març 451.696 persones treballadores, el que representa una caiguda de 6.323 respecte del març del 2019. La caiguda, un dels majors descensos de l’afiliació a tot el conjunt de l’estat, és de l’1,4%. Com era d’esperar, la declaració de l’estat d’alarma dia 14 va provocar l’accentuació en la caiguda de l’afiliació a partir de la segona quinzena del mes. Entre el 14 de març i el final de mes, el número d’afiliats a les Illes cau un 3,6%.

No obstant això, l’afiliació intermensual és positiva: va créixer un 2,27% respecte del mes de febrer. Les Balears van ser l’única Comunitat que encara va mantenir un augment d’afiliació el març, degut a que en aquest mes s’han intensificat la crida de fixos discontinus.

En aquest sentit, i a l’espera de les dades del mes d’abril, el conseller ha afirmat que “s’ha de començar a pensar en un pla de reinici” per a l’economia de les Balears. Negueruela ha explicat que el Govern “ha pres la decisió d’aturar l’economia” i que les dades presentades avui “emmarquen aquesta situació”, però que es “prendran les mesures que s’hagin de prendre” per protegir les persones treballadores i les empreses de les Illes.

Atur

Pel que fa les dades d’atur, el mes de març  va tancar amb 62.769 persones aturades: 8.008 més que fa un any, un 14,6%. Les Illes son, després d’Andalusia, la comunitat on més s’ha incrementat l’atur a Espanya, que presenta una mitjana d’increment el 9%. En termes intermensuals, el mes de març va créixer respecte del febrer en 5.204 persones, un augment del 9% (a nivell estatal, aquest increment intermensual és del 9,2%).

En qualsevol cas, Negueruela ha explicat que aquesta és una dada parcial, ja que hi ha persones fixes discontínues que encara estan en procés d’entrar en un ERTO i no queden reflectides a les estadístiques. Quan ho facin, quedaran protegides pel cobrament de prestacions.

S’ha produït un augment de persones demandants d’ocupació, que recull totes les persones fixes discontínues que no s’han incorporat al seu lloc de feina per l’estat d’alarma. Així, en el mes de març s’han registrat 17.519 demandants d’ocupació més que en el mateix mes del 2019. La xifra de demandants del mes d’abril va ser de 123.320, i aquí s’inclouen les persones aturades i els fixos discontinus, entre d’altres col·lectius.

El que sí recullen ara mateix les estadístiques com a demandants d’ocupació són al voltant de 9.000 treballadors fixos discontinus que l’any passat van ser cridats a incorporar-se i que enguany, degut a la no obertura dels establiments turístics, no han estat cridats.

Negueruela ha assegurat que el Govern prendrà “totes les mesures i farà tots els esforços perquè les persones treballadores tenguin tota la protecció” que necessiten en una situació com aquesta: “centrarem la nostra energia durant totes aquestes setmanes perquè ningú no quedi enrere”, ha dit.

Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació

Durant la roda de premsa, el conseller també ha explicat que, des de l’inici de la crisi del coronavirus, s’han presentat a la Direcció General de Treball 9.977 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), el que representa una població estimada de més de 87.700 persones treballadores. Del total, 5.711 expedients s’han presentat a la plataforma telemàtica i 4.266 més s’han rebut per registre.

Fins al moment s’han resolt aproximadament mil expedients. Per contextualitzar la xifra, Negueruela ha recordat que durant tot el 2019 es van tramitar 50 expedients entre ERTO i ERO (una xifra que, en poc més de dues setmanes, s’ha multiplicat per 20). Gràcies a les millores del sistema informàtic i l’ampliació del personal que tramita expedients, que ha arribat ja a les 60 persones, a partir d’ara es resoldran uns 450 ERTO cada dia.

El conseller també ha explicat que el motiu principal pel qual la tramitació és menys àgil és la inclusió de les persones fixes discontínues, un col·lectiu molt important del mercat laboral balear, ja que s’ha de comprovar que les empreses incorporen aquesta part de la plantilla dins els seus expedients.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.