La consellera de Cultura es reuneix amb els consellers de Cultura de tots els consells insulars per a analitzar la situació del sector cultural Els participants coincideixen en la importància de coordinar-se per a reprogramar activitats i traçar línies de feina amb mesures estructurals i reactivament

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa s’ha reunit avui amb els consellers de Cultura dels consells insulars i amb representants d’entitats locals de totes les illes per a analitzar la situació del sector cultural derivada de la declaració de l’estat d’alarma per la Covid-19. L’objectiu de la reunió ha estat posar en comú la informació rebuda des del sector i treballar en la coordinació de polítiques eficients des dels diferents òrgans de govern públic.

A més de la consellera Costa, han assistit a la reunió la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas; el director gerent de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra; la directora de l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB), Cristina Llambias; la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el conseller de Cultura del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria; la consellera de Cultura del Consell d’Eivissa, Sara Ramón; la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Formentera, Susana Labrador; la consellera de Patrimoni del Consell de Formentera, Raquel Guasch; la directora general de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Maria Pastor; el regidor de Benestar Social i Cultura de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera; el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur; la tinenta d’alcaldia de Cultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Maó, Conxa Juanola; i la coordinadora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francisca Niell.

Pilar Costa ha explicat que la conselleria de Cultura del Govern treballa en la reorganització de les partides existents en els pressupostos propis de l’any 2020 en la Delegació de la Presidència per a la Cultura, l’IEB i l’ICIB per a generar mesures específiques per la Covid-19. Després d’un primer pla de mesures estructurals, es treballa en una segona fase dedicada a la reactivació.

La titular de Presidència, Cultura i Igualtat ha insistit en la importància de les mesures nacionals, a la disposició del món cultural com a sector industrial i econòmic. Quant al Govern, ha recordat l’increment a 75 milions d’euros en crèdits ISBA, específics per a ajuda extraordinària per la Covid-19. Els crèdits ISBA estan destinats a reforçar l’ajuda a pimes i autònoms davant l’impacte econòmic i social de la crisi provocada per la Covid-19.

Els representants institucionals han coincidit en la importància de la coordinació per a reprogramar activitats culturals i escalonar-les en el temps una vegada superada la crisi sanitària.

Entre les reivindicacions exposades es troba la necessitat d’atendre la cultura creativa però també la pública des d’un àmbit local, insular i autonòmic.

D’altra banda, els participants han reivindicat com a línia de feina el foment de la modernització i digitalització del sector, així com l’allargament de la temporada turística per a lligar-la a la cultura.

La conselleria de Cultura ja va anunciar la flexibilització de les seves subvencions en la primera ronda de contactes amb el sector i va elaborar un document detallant totes les ajudes existents en l’àmbit autonòmic i estatal que va enviar al sector cultural, amb qui manté contacte constant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *