Proposta del Grup Municipal del PP Ciutadella davant les mesures per a fer front al coronavirus

La crisis sanitària, econòmica i social que esteim patint amb motiu de la pandèmia provocada pel Coronavirus o Covid-19, extendrà els seus efectes durant un periode de temps incert però que, en qualsevol cas no serà curt, especialment les conseqüències econòmiques i socials que es perllongaran més enllà de la crisi sanitària que, esperem que més prest que tard, quedi resolta.

Des d’aquest punt de vista, el sanitari, l’Ajuntament està gestionant la situació en coordinació amb la resta d’administracions públiques (ajuntaments i Consell Insular de Menorca) i seguint les indicacions fixades per les administracions i autoritats sanitàries corresponents. En aquest sentit, tot i que es cometen errors i la gestió sempre és millorable, reconeixem l’esforç que s’està fent per part dels responsables polítics. Des del primer moment mos hem posat a la seua disposició per a col·laborar en el que sigui necessari. Reconeixem també, i de forma molt especial, l’esforç i la dedicació del personal sanitari, dels cossos de seguretat i altre personal i ciutadans que está lluitant i fent feina en la primera línia de la crisi.

Pel que fa als aspectes econòmics i socials, tot i que bona part de les ajudes provenen o provindran d’altres administracions (de l’Estat, de la CAIB i del Consell) en diferents matèries, lo cert és que l’Ajuntament té marge d’actuació per a complementar les ajudes esmentades i adoptar mesures que pal·liïn la situació que estàn patint, i que patiran durant els propers mesos, moltes persones, autònoms, empreses i entitats del municipi, degut a la paralització de les activitats econòmiques, l’augment de l’atur, etc.

L’Ajuntament ho pot fer, hi ho ha de fer, perquè té recursos per fer-ho. No sabem si ja s’ha aprovat la Liquidació del Pressupost de 2019 (el termini per a fer-ho acabava el dia 1 de març però no tenim constància de que s’hagi fet) però, per les dades de la Liquidació de l’any 2018, tot apunta a que l’Ajuntament disposa d’un superàvit d’uns 15.000.000 d’euros, amb una quantitat similar a aquesta dipositada als Bancs. Si no ho ha fet, l’Ajuntament hauria d’aprovar immediatament la Liquidació de l’exercici 2019 per a quantificar, i aplicar o emprar, el superàvit que es produeixi.

Aquest superàvit o estalvi (que ara sembla ser que pretén requisar o confiscar el govern de s’Estat, i no s’hauria de permetre baix cap concepte) s’ha d’emprar. No pot estar aturat al banc, sino que ha de posar-se a disposició dels ciutadans, entitats i empreses. Abans de la crisi, en una situació normal, el nostro grup ja ho va proposar en diverses ocasions amb iniciatives davant el Ple, sense èxit.

Idò, ara més que mai, amb les dificultats de tot tipus que provoca i seguirà provocant aquesta crisi, és imprescindible que aquests doblers es destinin a ajuts, rebaixes d’imposts, ajornaments, inversions productives, etc, que dinamitzin l’activitat econòmica i pal·liïn les dificultats per les que passar`molta gent. L’Ajuntament ha de preparar de forma urgent un paquet de mesures d’aquesti tipus, un pla de recuperació econòmica i social de Ciutadella i posar-lo en marxa quan abans millor.

Per tot l’exposat, el Grup Municipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Ciutadella proposa a l’equip de govern elaborar un Pla de Recuperació Econòmica i Social de Ciutadella, amb el màxim acord amb els grups polítics i el teixit associatiu, d’acord amb els criteris i mesures que s’indiquen a continuació:

  1. Superàvit. L’Ajuntament de Ciutadella aprovarà de forma immediata la Liquidació del Pressupost de l’exercici 2019, quantificarà el superàvit disponible i l’aplicarà en l’import màxim que sigui possible amb la normativa actual, emprant tots els mecanismes per a fer-ho (Inversions Financerament Sostenibles, finançament de despeses urgents, superàvit de lliure disposició, etc) a les mesures que consten als apartats següents.

Al mateix temps, demanarà al govern de l’Estat que flexibilitzi la normativa de control pressupostari per tal que els ajuntaments puguin emprar el màxim superàvit, especialment en aquests moments d’extrema necessitat dels ciutadans, famílies, autònoms, entitats i empreses del municipi.

  1. Imposts i taxes. A més dels ajornaments i mesures de flexibilització que ha aprovat l’Ajuntament, proposam les mesures següents:
  • Baixada de l’Impost sobre Béns Immobles en un 10%
  • Baixada de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres en un 25%
  • Bonificació d’un 50% de la Taxa d’Ocupació de la Vía Pública
  • Bonificació d’altre taxes que puguin suposar una càrrega per als contribuents corresponents
  • Devolució de la Taxa de Projectes, si al promotor/presentador renuncia a dur-lo a terme
  1. Inversions. Aprovar un paquet d’Inversions Financerament Sostenibles, per import de 2.000.000€ per als anys 2020 i 2021, que siguin inversions productives, que suposin l’injecció de doblers als autònoms i petits empresaris del municipi i dinammitzin l’economia local.

 

  1. Ajuts. Establir una linea d’ajuts per les escoletes de 0-3, per tal d’evitar l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTE) i garantir al seua continuïtat i qualitat en el servei que ofereixen. Així mateix, a estudiar altres línies d’ajuts per a col·lectius de persones vulnerables en matèries que siguin competència municipal.

 

  1. Personal. Reforçar el Departament d’Urbanisme i d’Activitats, si és necessari amb contractació de serveis externs, per tal d’agilitzar les llicències d’obres i d’activitat, la qual cosa permetrà el desenvolupament d’inversions al municipi.

 

L’import definitiu del Pla, condicionat pels percentatges i inversions contingudes en aquest document, es definirà, quantificarà i concretarà en les diferents mesures o propostes, en funció dels recursos de que disposi l’Ajuntament, sempre considerant que el recurs principal ha de ser el superàvit municipal, al que s’hi sumaran les aportacions que es puguin obtenir d’altres administracions.

Per a fer efectiu el Pla l’Ajuntament farà els ajusts pressupostaris que siguin necessaris i tramitarà les modificacions normatives corresponents, com per exemple, la modificació d’ordenances fiscals. A més, promourà el màxim consens politic i social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.