Actes 8 Març

Brussel·les ajorna l’estratègia per al desconfinament i dificulta un aixecament coordinat de les restriccions a Europa "En cap cas volem donar un senyal que s'ha d'aixecar el confinament si no és el cas", argumenta el portaveu comunitari

La presidenta de l’executiu europeu, Úrsula von der Leyen
ACN Brussel·les .- La Comissió Europea ajorna l’adopció de les recomanacions als estats per a un aixecament coordinat del confinament a Europa. L’adopció estava prevista per a aquest dimecres, però s’ha ajornat després de les queixes d’alguns estats que encara es troben en plena lluita contra el coronavirus, tal com ha confirmat el portaveu comunitari, Eric Mamer. “És molt important oferir la informació en el moment oportú per guiar els estats que creuen que han d’aixecar les restriccions, però alhora no volem donar en cap cas el senyal que s’han d’aixecar si no és el cas”, ha dit Mamer. Amb alguns estats ja preparant la sortida del confinament, l’ajornament del full de ruta de la Comissió dificulta que les restriccions s’aixequin coordinadament a Europa.

El portaveu comunitari ha reconegut que la publicació de les recomanacions per al desconfinament és un “afer complicat” perquè els estats europeus es troben en diferents fases en la lluita contra la pandèmia. “Volem assegurar-nos que les recomanacions tenen un paper constructiu, ha dit el portaveu de la Comissió, que ha apuntat que s’adoptaran les recomanacions en el “futur pròxim”.

Descoordinació en el confinament i en el desconfinament

L’expansió del covid-19 a Europa va fer que cada estat prengués les seves mesures amb una evident descoordinació. Ara, la Comissió Europea volia publicar una guia amb les recomanacions perquè el desconfinament sí que fos coordinat.

Amb tot, l’ajornament en l’adopció de l’estratègia dificulta que l’aixecament de les mesures sigui coordinat perquè alguns estats s’han avançat ja a Brussel·les. Àustria planteja començar l’aixecament de les mesures el 14 d’abril amb l’obertura de petites botigues i de bars i restaurants a partir de l’1 de maig.

Per la seva banda, Dinamarca té previst obrir les escoles a partir del 15 d’abril i anar aixecant les restriccions de manera gradual en funció de les xifres. Tot i que la majoria dels estats europeus encara no han anunciat com ni quan aixecaran les restriccions, és un debat cada cop més present en els estats, especialment a mesura que aconsegueixen estabilitzar els contagis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.