Actes 8 Març

El Consell Insular de Menorca llança un portal de gestió de crisi i una enquesta per ampliar l’anàlisi de l’impacte de la Covid-19 sobre el sector cultural El Departament de Cultura vol completar la fotografia de necessitats culturals que s’ha iniciat a través de dues bones iniciatives engegades per l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Associació d’Educació d’Adults de Menorca

El Departament de Cultura del Consell Insular ha llançat avui la iniciativa “Rescat Cultural Menorca”, un portal web que integrarà tota la informació relativa a les accions que la institució emprendrà per mitigar l’impacte de la COVID-19 sobre el sector cultural de Menorca. 

A través d’aquest canal de comunicació, el Consell persegueix tenir un punt de trobada amb el sector cultural per, a través de diverses actuacions, analitzar i dissenyar de manera conjunta les mesures que puguin ajudar a mitigar els efectes de la crisi sanitària en l’àmbit de la cultura de Menorca. La iniciativa compta amb els suports de tots els ajuntaments de l’illa.

Des del portal, sota l’adreça rescatculturalmenorca.org, es difondran un seguit d’accions. La primera d’aquestes, també feta pública avui, és la realització d’una enquesta que permeti ampliar el diagnòstic sobre les conseqüències de l’impacte de la Covid-19 sobre aquest sector. L’objectiu no és altre que tenir una fotografia la més àmplia possible de la situació dels danys que la crisi ha provocat en tots els àmbits que integren la cultura de Menorca.

L’enquesta ha estat dissenyada tenint en compte els treballs d’anàlisi previs que s’han realitzat sobre el sector tant des del Govern Balear, amb el qüestionari sobre la situació dels sectors culturals amb què treballa l’Institut d’Estudis Baleàrics, com el mostreig realitzat per l’Associació d’Educació d’Adults de Menorca dirigit als artistes de Menorca. 

El qüestionari del Departament de Cultura s’adreça a tot el sector cultural de l’illa incloent sectors fins ara no contemplats, d’aquesta manera el Consell s’interessa també per la realitat del teixit associatiu i de les entitats i empreses culturals. És el cas de les entitats culturals sense ànim de lucre, les fundacions, les entitats públiques i les privades o les associacions per a la conservació del patrimoni, així com l’ampli ventall de tècnics que treballa en l’àmbit de la cultura.

Aquest últim mapatge ampliat i la informació de les enquestes anteriors, els resultats de les quals es tindran en compte, buscarà tenir un diagnòstic el més exhaustiu possible per dissenyar i mobilitzar els recursos que mitiguin la crisi per la qual passa el sector.

L’accés al formulari estarà obert fins al divendres 17 d’abril per a tota persona, entitat o empresa de l’àmbit de la cultura, i la publicació dels resultats es preveu per a la setmana següent. A més de la diagnosi, l’enquesta demana als participants la seva opinió sobre possibles mesures a implementar per part de la institució per al rescat del sector cultural de Menorca.

A més de l’enquesta, el portal web compta ja amb un apartat de preguntes freqüents que s’anirà ampliant amb més informació al llarg de les setmanes vinents. En una segona fase, després de la publicació dels resultats, aquesta plataforma obrirà un fòrum de debat per complementar la part propositiva de l’enquesta amb l’establiment d’un debat actiu amb el sector. El fòrum permetrà l’intercanvi d’opinions, la realització de propostes i la resolució de qüestions al voltant dels mecanismes de suport al sector cultural.

Durant la tercera setmana d’abril es preveu la presentació dels resultats del qüestionari, en una compareixença a través del canal de TV per streaming del Consell Insular. Durant aquesta presentació, el públic podrà plantejar qüestions que seran contestades en directe pels responsables del Departament de Cultura. Aquesta jornada suposarà el tret de sortida al fòrum de debat que guiarà l’adopció de les mesures de suport al sector cultural per part de la institució insular.

“Amb tot açò dissenyarem unes mesures concretes per fer front al desafiament de rescatar la cultura en aquest temps d’excepció. No tindrem solucions per a tot. No tenim recursos infinits. Tenim limitacions, però volem donar la millor resposta que puguem”, ha dit el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria. Així mateix, el conseller ha agraït “la ràpida reacció del sector cultural al confinament i la reinvenció per oferir les creacions a través del món digital”.

Accedeix a l’enquesta a través del següent enllaç: https://bit.ly/2yIFxuJ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.