Menorca Activa proposa mesures concretes de suport a l’turisme actiu i natura Des de l'Associació Menorca Activa es tem que quedin desprotegides o excloses les activitats de turisme actiu, natura, cultural, entre d'altres activitats d'interès turístic en el paquet d'ajudes al turisme

La presidenta de l’Associació Menorca Activa, Catalina Florit, ha dirigit un comunicat a la presidenta de el Consell Insular, Susana Mora, al conseller d’Economia i Territori,  Miquel Company i a Director Insular de Promoció Turística,  Jesús Gomila, traslladant la inseguretat i preocupació que està vivint el sector per la pandèmia del COVID-19 i la situació econòmica actual i futura que ens depara.

A l’escrit es detallen un seguit de propostes concretes dirigides a donar suport al sector de turisme actiu i de natura de Menorca.

Menorca Activa, Associació adherida a PIME Menorca, se suma a totes les propostes i reclamacions que la federació ja ha realitzat al Consell Insular de Menorca, Ajuntaments i Govern Balear amb l’únic objectiu de mantenir el teixit empresarial de Menorca, així com els milers de llocs de treball que es generen a l’illa per part dels empresaris.

Una de les preocupacions compartides per l’empresariat és la preocupació del pagament de lloguers de locals comercials i impostos que s’acumulen sense poder exercir l’activitat.

Menorca Activa vol posar de manifest la seva preocupació per aquells establiments i activitats d’interès turístic no definides per un epígraf concret donada la multitud d’activitats i serveis vinculats amb el turisme actiu, de natura, ecoturisme, cultural, entre d’altres disciplines que engloba l’oferta turística de Menorca.

Des d’aquesta Associació es tem que quedin desprotegida o exclosa una àmpla varietat del producte turístic que ofereix Menorca i dóna valor a la destinació d’una forma diferencial.

Aquesta preocupació exposada en els paràgrafs anteriors és compartida per l’Associació d’Ecoturisme d’Espanya amb la qual Menorca Activa manté una interlocució directa i fluïda.

És per això que l’Associació Menorca Activa subscriu el comunicat de mesures urgents per enfortir el sector dirigit a la Secretaria d’Estat de Turisme, Isabel Maria Oliver, remès per l’Associació Nacional de Turisme Actiu (Agneta) i l’Associació Nacional d’Ecoturisme ( AEE) sobre la gravetat de l’impacte econòmic en les pimes i els professionals autònoms de Turisme Actiu i Ecoturisme. I en el cas concret de Menorca Activa es vol ampliar-lo a altres activitats de caràcter cultural i nous serveis que estan sorgint vinculats amb la natura i el medi rural per emprenedors.

Mesures concretes a destacar per donar suport a al sector:

Disposar d’un epígraf específic en el sistema tributari espanyol que ens representi davant la Hisenda pública mitjançant l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i, per tant, no hi ha correlació amb la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE).

Altres mesures concretes sol·licitades per l’enfortiment del sector són la formació, el suport a la implantació de sistemes de gestió, promoció i de comercialització en línia, accions que caldria implantar en aquests moments d’aturada de les empreses, i es destaca una demanda que porta fent-se des de fa temps, ajustar l’IVA que suporten les activitats turístiques de turisme actiu i natura, actualment un 21%, al 10% de la resta de el sector turístic.

A més, les empreses de turisme actiu vinculades amb el sector nàutic (busseig, caiac, velers, …) han de fer front a cànons, llicències i concessions de les Administracions marítimes (Ports IB, Autoritat Portuària i Demarcació de Costes) amb caràcter temporal. Pel que, ens unim en aquest aspecte a les reclamacions realitzades per Associació Menorquina d’Empreses Nàutiques, Asmen, sol·licitant bonificacions en tots els preus, cànons i tarifes públiques.

És important que el Consell Insular de Menorca que coneix perfectament la temporalitat de l’activitat econòmica turística tingui en compte aquesta situació i estableixin mecanismes de suport a aquelles empreses que normalment es donen d’alta d’abril a octubre aproximadament. Que no quedin excloses de cap pla d’ajuda al turisme o al sector empresarial en general. Així com, els autònoms puguin sol·licitar la prestació extraordinària i les empreses acollir-se als ERTES per força major i incloure els treballadors fixos discontinus.

Un cop arribi el desconfinamient, que sembla que serà progressiu, Menorca Activa demana que es tingui en compte que les activitats que representeb no generen grans grups de persones i en el medi natural o rural és més fàcil mantenir les distàncies socials recomanades. Aquest fet permetrà que les activitats siguin de les primeres a poder-se activar seguint unes mesures de seguretat que es podrien debatre (com fer grups més petits). I esperen que l’Associació Menorca Activa pugui participar activament en l’elaboració d’aquests protocols al costat del Consell Insular de Menorca.

Finalment, recalcar que els clients de les empreses a les quals representa Menorca Activa procedeixen de diferents països que donada la situació actual es dubta que puguin viatjar en els propers mesos o la por i la situació econòmica no els hi permetrà. Pel que, se sol·licita a la Fundació Foment de Turisme de Menorca que realitzi una pla de promoció a nivell local (haurem de ser els nostres propis turistes i consumir el nostre producte), inter illes i a nivell nacional.

També volen recalcar que moltes d’aquestes empreses ofereixen durant aquests mesos activitats per als col·legis, així com viatges de fi de curs que han quedats tots cancel·lats.

L’Associació Menorca Activa, assegura que tot i la difícil situació segueix amb el seu pla de promoció i activitats per donar suport a les empreses i contribuir a posicionar la marca Menorca. Algunes de les activitats estan incloses en el conveni de col·laboració signat entre la FFTM i Menorca Activa per a l’any 2020. Tot i que lamentablement donem part de la temporada per perduda, sinó tota, no deixem de treballar per a les empreses, ja que el futur és incert per a tothom, i l’objectiu de tots ha de ser assegurar la seva perdurabilitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.