El 85% dels ciutadans no s’han mogut de la seva zona de residència des que va començar l’estat d’alarma Segons un estudi de l’INE a través dels mòbils, la xifra es va enfilar fins al 90% durant el confinament total

Foto: Antxon Castresana©

ACN Madrid .- El 85% dels ciutadans no s’han mogut de la seva zona de residència cap a altres llocs des que va començar l’estat d’alarma. La xifra es van enfilar fins al 90% mentre va durar el confinament total. Aquestes són algunes de les dades aportades per l’estudi de mobilitat impulsat per la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel•ligència Artificial, DataCOVID, i que està elaborant l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb les dades proporcionades pels operadors mòbils, l’INE obté el nombre total de telèfons que es desplacen i els que es mantenen en una mateixa zona, tot i que no s’analitza la quantitat de viatges, trajectes o distàncies recorregudes.

Les dades completes agregades i anònimes s’han posat a disposició de totes les comunitats autònomes i ja en són onze que n’estan fent ús (País Basc, Catalunya, Galicia, Andalusia, Asturies, La Rioja, la Comunitat Valenciana, Aragó, Extremadura, Madrid i Castella i Lleó).

Paral•lelament, el Ministeri de Transports he fet públic al seu web una eina d’anàlisi de la mobilitat durant el període d’aplicació de les mesures. Aquests estudis proporcionen informació complementària, amb l’objectiu de conèixer la mobilitat en tot el territori nacional durant l’emergència sanitària, analitzar les variacions derivades de l’aplicació de les mesures de contenció, a més d’identificar zones amb més desplaçaments o major concentració de població.

L’estudi de Transports parteix de les dades de mostra d’un únic operador i eleva una projecció estadística sobre el conjunt de la població, mentre el de l’INE disposa de dades dels tres principals operadors del país. Pe això, la lectura dels resultats “s’ha de fer de manera complementària”.

Des del govern, insisteixen en un comunicat que la utilització de dades de posicionament dels dispositius mòbils, de manera anònima i agregada, garanteix el compliment de la llei de protecció de dades. Recorden, a més, que s’estan fent estudis similars en altres països europeus com Alemanya, Itàlia o Àustria.

Aquest és un dels diversos estudis que impulsa el govern espanyol amb l’objectiu d’obtenir dades de desplaçaments que contribueixin a la presa de decisions davant de l’escenari actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.