El laboratori del Mateu Orfila ha processat 1.428 PCR per a detectar infeccions per coronavirus El Servei también s'ha hagut d'adaptar per assumir el volum de feina que ha suposat la pandèmia per la COVID-19.

El laboratori de l’Hospital Mateu Orfila també s’ha vist afectat per la pandèmia de la COVID-19. L’equip habitual de tres microbiòlegs s’ha reforçat amb un especialista més i dos tècnics per poder fer front a les tasques de diagnòstic de les infeccions per SARS-CoV-2 mentre que, el processament de mostres habituals s’ha vist reduïda pel descens de l’activitat.

Reforçant i extremant les mesures de seguretat habitual en aquest servei, a dia d’avui, han processat 1.428 mostres PCR i 55 tests d’anticossos de potencials infectats, treballant en diferents torns tots els dies –inclosos els festius de Setmana Santa- i assumint tota la demanda de proves que s’han presentat, tant les recollides per les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus (UVAC) com les que es fan als pacients que es troben hospitalitzats.

El doctor Lluís Carbó, cap del Laboratori, diu que el total de proves fetes en relació al número d’habitants és superior que en d’altres zones o territoris d’arreu d’Espanya i que el més important és que “s’ha donat resposta a la demanda de processament dels tests que anaven arribant a servei i s’ha complert la funció de detectar on estava a Menorca els focus d’infecció i intentar aïllar a les persones positives i el seu entorn”.

El doctor Carbó assegura que, tot i l’increment a escala mundial de la demanda de reactius necessaris per processar les analítiques PCR, a l’Hospital Mateu Orfila no s’ha donat mai una situació de desproveïment i s’han pogut fer el 100% de les analítiques. “No és una prova fàcil”, assegura, perquè requereix d’una feina metòdica d’hores per part de l’equip de microbiòlegs i tècnics que s’encarreguen d’aquesta tasca. Reconeix que hi ha molta pressió perquè, com és normal, tothom manifesta una gran angoixa per saber el resultat però “està clar seguim unes prioritats a l’hora de processar les mostres: primer la de les persones que presenten una pitjor situació clínica i la dels contactes possibles més importants, i després la resta”.

“En el món de la biologia, no hi ha cap prova fiable al 100%. La PCR tampoc ho és”, comenta el cap del Laboratori. Els motius són molt diversos –explica– com, per exemple, que la mostra s’agafi massa prest i que el virus no s’hagi multiplicat suficient i la prova, tot i que és molt bona, encara no ho detecta. Per açò es diu que s’ha d’esperar uns dies a fer la PCR des del moment que apareixen els primers símptomes. També hem de dir que és un virus que va voltant per l’organisme i convé agafar diferents tipus de mostres. Quan la prova de la immunitat, dels anticossos, estigui llesta i sigui fiable, també permetrà conèixer qui ha agafat la malaltia o no i donarà una mica de llum a tots els casos lleus asimptomàtics que han passat la COVID-19 a casa seva”, explica el doctor Carbó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.