Illa diu que la sortida dels fillets és una mesura “necessària” i “raonable” però avisa que el confinament continua El ministre de Sanitat afirma que treballen perquè "l'alleujament" de les mesures també arribi a la gent gran

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
ACN Madrid .- El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que permetre la sortida dels fillets i filletes a partir de diumenge per fer passeigs és una mesura “necessària, raonable i justa” però ha avisat que encara no s’està en fase de desescalada. “Per molt que s’hagin introduït algunes mesures d’alleujament”, com la dels infants, “les mesures de confinament estan plenament vigents”, ha dit. “No podem abaixar la guàrdia i cal seguir actuant amb cautela” i “màxima prudència”, ha afirmat Illa aquest dijous durant la compareixença a la comissió de Sanitat del Congrés. El ministre de Sanitat ha destacat que l’esforç “està donant fruits” però que queden “setmanes difícils”. “No podem abaixar la guàrdia, si avancem massa ràpid, hi ha risc de repunt”, ha afirmat.
Illa ha enviat un missatge de suport a la gent gran perquè “el seu confinament està sent encara més estricte que el de la resta” i ha assegurat que el govern espanyol treballa perquè “quan sigui possible” les mesures “d’alleujament” també arribin a la gent gran.

Estudi de seroprevalença

Sobre l’estudi de seroprevalença, Illa ha explicat que començarà la setmana que ve però ha descartat que s’iniciï dilluns. Les CCAA facilitaran el personal necessari per fer els tests i les llars seleccionades -a l’atzar- rebran una trucada per concertar la cita. La participació serà voluntària i inclou persones de totes les províncies de l’Estat. “Es tracta d’un projecte ambiciós. És imprescindible comptar amb la fiabilitat dels resultats”, ha dit.

Un milió de tests

Illa ha explicat que ja s’han fet més d’un milió de tests del coronavirus i ha esperat augmentar la capacitat dels 40.000-47.000 PCR diaris actuals a 70.000-80.000 al dia. El ministre de Sanitat ha anunciat que a partir d’avui es començaran a repartir un milió de test més d’anticossos a les CCAA.

Aturada de la compra

El ministre de Sanitat ha dit que han aturat la compra de mascaretes a l’empresa Garry Galaxy després que es detectés que un lot dels que va enviar era de mascaretes defectuoses i ha dit que se’n proveirà d’altres empreses autoritzades per les autoritats xineses.

Publicació al BOE preus sanitaris

El BOE ha publicat aquest dijous el preu màxim de les mascaretes en la venda al públic -0,96 euros per unitat- i també publica la regulació dels gels i solucions hidroalcohòliques que costaran entre 0,015 i 0,021 euros per mil·lilitre en funció de la quantitat que s’adquireixi.

Desescalada amb les CCAA

Illa, ha afirmat que hi haurà uns “marcadors homogenis” a tot l’Estat que caldrà complir per poder anar desescalant. “Els criteris han de ser els mateixos” a tota Espanya per molt que la desescalada sigui asimètrica pel fet que cada territori té una “situació epidemiològica diferent”, ha dit.”Tenim una proposta i ho discutirem amb les Comunitats Autònomes” perquè totes vagin desescalant a mesura que vagin complint aquests “marcadors”, ha explicat.

Illa no ha volgut concretar quins criteris són perquè primer els vol discutir amb les CCAA. “Volem que participin perquè són essencials per executar el procés”, ha assegurat. “Serà asimètric i ho discutirem amb les CCAA”, ha insistit, i ha avisat que l’Estat actuarà amb “prudència i cautela”. “Hi haurà passos endavant i passos enrere”, ha alertat. Illa ha dit que per desescalar també serà “clau” tenir “la garantia que hi ha plans de contingència activables en molt poc temps” per tornar a augmentar la capacitat de l’UCI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.