Sant Jordi i els llibres no surten al carrer, però segueixen més vius que mai

El Sant Jordi de 2020 serà recordat per ser el del confinament. Així i tot, entre llibreries i floristeries, les roses i els llibres podran arribar, d’una manera o altra a les cases. A Ciutadella, les dues llibreries de referència -sense comptar les botigues de joguets, que també ofereixen la part de lectura pels més petits- han agafat dues estratègies diferents: fer reserves per quan acabi la situació i repartir comandes en velo. Mentrestant, el Consell ha coordinat en l’àmbit insular la iniciativa de Sant Jordi a redossa, amb un recull d’activitats culturals, que s’obren més enllà de la lectura, a través d’un portal web i un canal de YouTube. Però n’hi ha d’altres.

Sant Jordi a redossa, la proposta cultural del Consell

El Consell Insular ha posat en marxa la campanya Sant Jordi a redossa. Amb ella, pretén valorar la importància del teixit cultura de l’illa, on a banda de llibreries, hi tindran cabuda altres professionals de les arts.

La idea del departament de Cultura és la d’emetre, a través del canal de vídeos de YouTube, 10 hores de continguts que s’han realitzat amb més de 150 vídeos enviats per llibreters, escriptors, poetes i altres professionals de la cultura, tant illenca com de fora. Així, des de les 11 del matí de dia 23 i fins a les 21 del vespre, qui vulgui es podrà connectar al canal. I podrà revisar el material al web de Sant Jordi a redossa, on es penjarà posteriorment tot el material.

Entre les activitats que s’hi podran veure, està el del recital de poesia, contacontes infantil, glossat o un curt documental sobre el Poetry Slam Menorca. També es faran presentacions de llibres i s’inclouran reflexions de llibreters i bibliotecaris. Alguns dels autors menorquins més reconeguts que participaran són: Pau Faner, Josep Maria Quintana, Ponç Pons, Maite Salord, Esperança Camps o Joan Pons, amb recomanacions de lectures o presentacions.

La música també tindrà cabuda el Dia del llibre confinat, amb actuacions de Leonmanso, Rita Barber, Guiem Soldevila i Anna Ferrer.

I a Ciutadella?

A Ciutadella, les dues llibreries de referència, Pau i vaDLlibres, han optat per dues opcions ben diferents.

Des de Pau, la llibreria degana de Ciutadella, comenten que “la nostra intenció és poder celebrar en condicions una cita com Sant Jordi, quan la situació ho permeti”. Així, i amb la intenció de no posar en risc la salut de ningú, han decidit que no es farà repartiment de llibres pel poble. Però sí que donen l’opció de fer una reserva a través del correu de llibreria@llibreriapau.com, per whatsapp al nombre, 679357891 o a través del seu facebook. I que tindrà un 10% de descompte, com es fa cada any amb la venda de llibres al carrer. Totes les reserves es podran anar a cercar en acabar el confinament.

Per altra banda, des de vaDLlibres han decidit arriscar-se i sortir amb velo a repartir llibres. “Teníem un munt d’activitats preparades, que incloïen un punt de signatures amb escriptors illencs i també de fora, que hem hagut de replantejar”, comenta Dolors Boatella, qui regenta ara la llibreria. Aquest replantejament, a banda de la participació al Sant Jordi a redossa, passa per penjar píndoles de vídeo a les seves xarxes de tots els autors, autores, amics i clients que s’han volgut sumar a la festa del llibre des de casa. Així, persones com Bep Joan Casasnovas, que els ha enviat un poema, o Francesc Florit Nin, treballant aquests dies al seu taller d’art, són alguns dels autors que es podran veure al canal de la llibreria. També paraules de suport com les de Rafel Nadal o Damià Rotger. La mateixa Dolors Boatella i el músic Cris Juanico, qui l’acompanya en l’aventura de vaDLlibres, han fet un vídeo on “transmetem paraules del cop dur que ens ve a sobre al petit comerç. És un missatge de recerca de solidaritat, que faci reflexionar la societat. I que es plantegi ser el motor de canvi que s’ha de fer perquè el petit comerç en pugui sortir d’aquesta crisi”.

Pel que fa al repartiment, Boatella diu que “ja teníem intenció, veient que el confinament s’està allargant, de fer repartiment a domicili. Per aquest motiu, hem posat a disposició dels lectors una llibreria virtual. També es pot venir a cercar el llibre a la botiga, de manera puntual i sempre que s’aprofiti la sortida per anar al supermercat o la farmàcia i es passi de camí. L’altra opció és fer la comanda i venir-la a cercar tranquil·lament en acabar el confinament”, comenta na Dolors.

Comenta, també, que la festa del llibre i Sant Jordi sí que la celebraran de manera especial amb els vesins del carrer Carnisseria, on s’ubica la llibreria. “Volem fer una cosa especial amb ells, però és una sorpresa i no puc contar res”, diu.

Alternatives de lectura

A Ciutadella, els llibres també es mouen per altres canals. Des de El Iris mateix, com a editors, repartirem els llibres editats a qui els demani a eliris-digital@infotelecom.es. I que són bàsicament les tres publicacions que el director Bep Al·lès, ha tret durant els darrers anys relacionats amb la cuina, una de les seves passions.

També relacionades amb la cuina, però d’una manera diferent, ha sorgit la iniciativa de combinar esforços entre la botiga Juguettos i el restaurant Ses Voltes. Per tal que cap fillet quedi sense llibre, el repartiment de les comandes fetes a Juguettos a principis d’aquesta setmana, s’han fet a través del repartiment a domicili de Ses Voltes a casa, junt amb el sopar.

Altres petits comerços infantils, com Joguets Ses Voltes, també s’han animat a fer repartiments a domicili. Perquè cap fillet i filleta de Ciutadella quedi sense llibre per llegir aquest Sant Jordi confinat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *