El Congrés convalida els decrets de mesures contra la violència de gènere i de moratòria d’impostos a autònoms L’executiu espanyol aconsegueix el suport dels seus socis de legislatura i suma la dreta al de tributs

La ministra portaveu, Maria Jesús Montero
ACN Madrid .- Tal com estava previst el Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimecres dos dels reials decrets que l’executiu espanyol ha activat per combatre els efectes de la pandèmia del coronavirus. El primer, de mesures urgents en matèria de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere, ha estat aprovat per 209 vots a favor (PSOE, Podem, ERC, Cs, PNB, Bildu, JxCAT, Més País i BNG), 88 abstencions (PP) i 53 vots en contra (Vox). El segon amplia fins el 20 de maig el termini per al pagament de determinats impostos per part de pimes i autònoms. Ha rebut 342 vots a favor (pràctica unanimitat) i només les 8 abstencions de Bildu, CUP i BNG.
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha defensat el decret 12/2020 de mesures contra la violència de gènere, que estableix mesures per protegir durant el confinament no només les víctimes de violència de gènere, sinó també les sotmeses a explotació sexual.

Montero ha recordat que el confinament amb els agressors incrementa el risc de conflictes i violència. A més de reforçar l’atenció telefònica a les víctimes amb un nou canal de whatsapp, el decret declara essencials els pisos d’acollida, estableix que es podran utilitzar hotels per a aquesta finalitat i habilita les CCAA i Ajuntaments perquè puguin destinar fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere perquè activin mesures. El decret es tramitarà ara com a projecte de llei.

D’altra banda, el Congrés també ha convalidat el decret 14/2020 que amplia el termini de presentació i ingrés de determinades declaracions i autoliquidacions tributàries.

La norma permet que pimes i autònoms amb una facturació inferior a 600.000 euros no hagin de presentar aquests pagaments a l’abril, com és habitual, sinó que amplia el termini fins el 20 de maig per mitigar l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus.

En concret, poden endarrerir la declaració trimestral de l’IVA, el pagament fraccionat de l’Impost de Societats, i el de l’IRPF. Les declaracions domiciliades s’amplien un mes i passen del 15 d’abril al 15 de maig. Segons el govern espanyol, aquesta mesura beneficiarà 3,4 milions de contribuents que representen el 95% de les empreses i autònoms, i els injecta una liquiditat de 3.558 MEUR.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.