Diverses comunitats retreuen al govern espanyol manca de “diàleg” i “lleialtat” durant l’estat d’alarma Altres territoris aplaudeixen la gestió de Sánchez i demanen "unitat" i deixar de banda "partidismes"

ACN Barcelona .- Diverses comunitats autònomes, com Madrid, el País Basc, Andalusia, Cantàbria, Múrcia o Galícia, han retret al govern espanyol una manca de lleialtat institucional, de diàleg i de coordinació amb els territoris durant l’estat d’alarma. Durant la comissió general de comunitats al Senat, sense representants de la Generalitat, presidents i consellers autonòmics han lamentat haver-se assabentat de les mesures implantades a través dels mitjans i no a les conferències de presidents telemàtiques. A més de “concreció” en les polítiques, han reclamat “recursos” per afrontar l’etapa de reconstrucció econòmica. Des d’altres comunitats, com la Rioja, el País Valencià, Aragó o Extremadura han apel·lat a la “unitat” i a deixar de banda “partidismes”.
La trobada, que s’ha celebrat amb les absències de representants de Catalunya, les Illes Balears, les Illes Canàries i la ciutat autònoma de Melilla, ha arrencat amb la intervenció del president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que ha dit haver-se sentit “devaluat”. El líder cantàbric ha carregat contra la “centralització” i ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez aclarir com es repartiran els fons europeus per la reconstrucció econòmica.

El president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha demanat que el govern espanyol “parli” i “pacti” amb les comunitats amb “lleialtat” i ha lamentat que fins ara no s’ha vist una actuació en aquesta direcció. En la mateixa línia, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha lamentat l’absència de Sánchez al Senat i s’ha preguntat si hi haurà “lleialtat” i voluntat d’arribar a acords. Ha reclamat “plans concrets” i diàleg i ha proposat posar en marxa una taula de treball entre el govern espanyol i la comunitat.

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha emplaçat Sánchez a coordinar un desconfinament de forma “planificada, segura i coordinada” amb els territoris i s’ha sumat a les demandes d’altres dirigents de poder gestionar els fons europeus per la reconstrucció econòmica.

El vicepresident de la Xunta de Galicia, Alfonso Rueda, ha demanat “reciprocitat en la lleialtat” i que el comandament únic de l’estat d’alarma treballi amb “claredat” i “concrecions”. També sobre la gestió del comandament únic, el conseller de Salut i Famílies d’Andalusia, Jesús Aguirre, ha criticat que no ha estat una solució perquè des de la Moncloa ha faltat “concreció i seguretat en la presa de decisions”. “No ha funcionat com hauria d’haver funcionat, moltes coses han estat un desastre perquè han creat desconfiança”, ha reblat.

En una línia diferent s’ha pronunciat el portaveu del govern basc, Josu Iñaki Erkoreka. El polític basc ha criticat que el govern espanyol no hagi donat “cap oportunitat” per demostrar que l’estat autonòmic pot afrontar la crisi. Erkoreka ha dit que l’executiu espanyol va escollir l’opció “més centralitzadora” que tenia damunt la taula i que hagués pogut triar altres opcions que respectessin els autogoverns. “No és bo que una abusiva gestió de l’estat d’alarma situí les autonomies en un estat de xoc”, ha comentat.

Demandes d’unitat i de col·laboració entre territoris

El conseller de Salut de Castella la Manxa, Jesús Fernández, ha reclamat també unitat, i ha demanat afrontar el desconfinament “amb rigor” i “sense fronteres”.

La consellera de Presidència d’Astúries, Rita Camblor, ha exigit “humilitat” als governs, tot i que ha reconegut que s’han comès “errors” derivats que aquesta lluita contra la covid-19 és una situació “nova”.

Des del País Valencià, la consellera de Salut, Ana Barceló, ha advertit les autonomies no són “secundàries ni prescindibles” i ha rebutjat que puguin servir “d’excusa” per a fer “un enfrontament partidista contra un determinat govern”. “Un país no es construeix amb presses ni amb retrets” i ha cridat a la “lleialtat i a la pluralitat d’Espanya”, a més de reclamar “un model de finançament que garanteixi serveis públics de qualitat”. També ha recordat que “ningú estava preparat” per afrontar la covid-19.

La consellera de Salut de la Rioja, Sara Alba, ha fet una crida a la col·laboració institucional en creure que només es podrà afrontar la crisi d’una forma “resolutiva” a partir de la “unitat”, el “respecte” i la “lleialtat institucional”. “És la millor mesura per preservar la democràcia. Toca coordinació”, ha afegit. “Eliminem el soroll, posin el millor de vostès”, ha conclòs. En una línia molt similar, la consellera de la Presidència d’Aragó, María Teresa Pérez, ha apel·lat a la política de pactes i a “enfortir” la col·laboració conjunta a la recerca del “bé comú”. Qui també ha demanat “unitat” ha estat el vicepresident i conseller de Sanitat d’Extremadura, José María Vergeles. En concret, ha apel·lat a la unitat d’acció i ha demanat a tothom actuar generant “certeses” i amb “honestedat” per tal de resoldre les “incerteses” actuals.

Des de Navarra, el vicepresident i conseller de la Presidència Javier Ramírez ha posat en valor la coordinació i la comunicació “a tots els nivells administratius” i ha dit que la crisi derivada de la covid-19 suposa un repte per a tots per trobar un model més “responsable” i “participatiu” que eviti l’aparició de populismes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.