Illa, sobre la divisió en províncies: “No hi ha cap missatge polític ocult en aquesta proposta” El ministre defensa que permet certa mobilitat i activitat “econòmica” i reitera que s’estudiaran les peticions

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
ACN Madrid .- El ministre de Sanitat, Salvador Illa, defensa la decisió d’emmarcar en pla de desescalada per províncies i diu que “no hi ha cap missatge polític ocult en la proposta”. Durant la seva intervenció al Congrés, ha dit que el “vector” de transmissió més important del virus es la mobilitat i que aquesta unitat territorial permet cert moviment i, alhora, activitat econòmica. Malgrat això, ha dit que són conscients que hi ha variables i províncies amb trets específics i que estudiaran les peticions que els facin les CCAA sempre que compleixin els requisits.
El ministre ha insistit que la decisió s’ha basat en criteris dels experts i que el govern espanyol defensa l’estat autonòmic. En aquest sentit, ha dit que no s’han tret competències a les autonomies i ha reiterat que les mantenen plenes en matèria de Sanitat. “No hi ha cap intenció de recentralitzar”, ha afegit.

Illa també ha admès que en el pla de transició hi ha “incerteses” però que fixa un “horitzó”. En aquest sentit, ha dit que és evident que hi haurà sectors on és molt difícil donar certeses. Entre ells, el turístic. “Dependrà de com estigui la epidèmia no només a Espanya sinó als països d’origen”, ha afirmat.

Durant la seva intervenció a la Comissió de Sanitat, ha reivindicat el paper de les comunitats autònomes en aquest àmbit i ha admès que “tot i que no coincidim sempre”, se seguirà pel “camí” de l’entesa. “Hi ha molt soroll i no contribuiré a això”, ha dit.

Sobre el pla de desescalada, ha dit que el document presentat pel govern espanyol incorpora un 80% de les propostes fetes per les administracions autonòmiques.

La nova “normalitat”

D’altra banda, ha reiterat que les quatre fases previstes han de conduir cap a una “nova normalitat” on “no podrem relacionar-nos com abans” perquè encara no hi haurà vacuna i, de moment, tampoc hi ha cap tractament efectiu contra la covid-19. Illa ha posat com a horitzó el primer semestre del 2021 perquè “tots els esforços internacionals estan centrats en aquest objectiu”.

La polèmica dels tests

Pel que fa a la polèmica del testos i de la posició d’Espanya al rànquing de la OCDE, ha dit que van facilitar les dades de tests i de PCR separades i que no es fan “trampes al solitari”. “Ens posem com ens posem som dels països que en fem més”, ha insistit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.