Actes 8 Març

Vicepresidència elabora un pla de seguretat propi per garantir l’inici del procés de desconfinament S'inclourà una nova línia d'ajudes pel petit comerç de tot l’Estat de 6 milions d'euros, procedents de fons FEDER

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Serveis Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director general de Comerç, Miquel Pinyol, han participat en la reunió sectorial telemàtica que han mantingut amb el Ministeri de Indústria, Comerç i Turisme per establir com s’aplicarà la desescalada a les diferents activitats comercials de les Illes i elaborar els plans de seguretat necessaris per garantir el procés de desconfinament al sector comercial.

Segons l’anunciat pel Govern de l’Estat, les Illes de Mallorca, Menorca i Eivissa entraran en Fase 0 el proper dilluns 4 de maig. Durant aquesta fase el comerç minorista -locals de menys de 300 metres quadrats- i els serveis com les perruqueries, podran obrir i rebre clients amb cita prèvia. Les persones més grans, com a col·lectiu vulnerable, tindran preferència i, sempre que l’atenció impliqui un contacte en què es pugui garantir la distància de seguretat. L’encarregat de prestar el servei haurà de dur obligatòriament mascareta i guants. El Govern de les Illes recorda que recomana l’ús de mascaretes habitualment fora del domicili, especialment als espais tancats.

Formentera iniciarà el proper dilluns dia 4 la Fase 1 que inclou la reobertura dels comerços de manera generalitzada sota estrictes condicions de seguretat per evitar aglomeracions. Les terrasses dels bars també ho podran fer, però únicament al 30% del seu aforament.

A fi de garantir les mesures de seguretat en tot el procés de desescalada, des de Vicepresidència s’ha reclamat al Ministeri la necessitat de disposar d’uns plans de seguretat abans de dia 4 maig. En cas de no tenir-los, Vicepresidència ha assegurat que s’aplicaran els que s’hi han elaborat des de la Direcció General de Comerç, a fi de garantir la seguretat a tota la ciutadania. En aquest sentit, també s’hi ha sol·licitat que es destinin ajudes directes als petits comerços perquè puguin fer front al cost de mampares, EPI o neteges especials, a fi de poder-se adaptar a les mesures de seguretat extraordinàries provocades per la COVID-19.

Des d’aquesta Conselleria també s’ha demanat que es regulin els descomptes durant el període de rebaixes per evitar que les ofertes de les grans superfícies comercials es puguin convertir en un segon tsunami per al petit comerç. Alhora, s’ha reclamat que es permetin obrir lineals de primera necessitat als supermercats ja oberts i també la reobertura de ferreteries, ja que es tracta d’un negoci amb articles de primera necessitat, i d’establiments de flors i plantes per donar sortida a la producció local d’un producte perible.

Nova línia d’ajudes

Durant la reunió també s’ha informat que es reorientaran les línies d’actuació previstes en el conveni entre el Ministeri i la Cambra de Comerç d’Espanya i s’inclourà una nova línia d’ajudes pel petit comerç de tot l’Estat de 6 milions d’euros, procedents de fons FEDER, i que servirà per fer front a les noves necessitats que es preveu tindran els comerços quan finalitzi la crisi. En concret, es destinarà a  l’elaboració de diagnòstics per millorar el negoci i també per prendre accions de reactivació directa al consum, a través de les cambres de comerç local. A més, des de la Cambra de Comerç d’Espanya es finançaran   projectes singulars de comerç. La mateixa cambra durà a terme una campanya de reactivació del comerç a través de les xarxes socials entre l’11 i el 15 de maig amb l’objectiu de recolzar i contribuir a impulsar el sector.

També s’ha acordat que durant l’Estat d’Alarma, el baròmetre del CIS  inclourà totes les qüestions referents al consum i la desescalada amb l’objectiu de monotonitzar les mesures de reactivació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.