Actes 8 Març

L’OMS defensa que va declarar l’alerta internacional per l’expansió global del coronavirus en el moment oportú El seu director general diu que el 30 de gener s'havien documentat 82 casos fora de la Xina i cap víctima mortal

ACN Barcelona .- El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreysus, ha defensat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l’alerta internacional per l’expansió global del coronavirus en el moment oportú, el passat 30 de gener. En roda de premsa des de Ginebra, Tedros Adhanom ha recordat que en els reunions de comitè d’emergència del 22 i 23 de gener no hi havia consens entre els seus membres, que són els qui li havien de recomanar fer la declaració. Per això, van demanar uns dies més recopilar més informació i “evidències” fins que van acordar que era la mesura correcta. “Fins el 30 de gener, només hi havia 82 casos de la Covid-19 fora de la Xina i no hi havia cap mort”, ha destacat el director general de l’OMS.
Tedros Adhanom, que considera que els països “tenien temps suficient per actuar” i “respondre”, també ha explicat que no van “malgastar ni un minut” i que de seguida van viatjar a la Xina per conèixer més de prop el virus del qual ha dit que era “desconegut”.

“Algunes persones ens van recomanar no viatjar, vam respondre que hi aniríem perquè altres persones s’estaven arriscant i nosaltres érem els responsables de lluitar contra el virus i els seus brots i hem de donar la cara”, ha continuat el director general de l’OMS, preguntat si s’hauria actuat diferent en el moment de declarar l’alerta internacional.

Per la seva banda, el president del comitè d’emergència de l’OMS, Didier Houssin, ha subratllat la feina que s’ha fet des de l’organisme per frenar la pandèmia i com després de reunir el comitè d’emergència al llarg de la jornada d’ahir van constatar les diferències entre la incidència del virus en les diferents regions sanitàries. “Hem aconseguit molts objectius però els desafiaments són persistents”, ha comentat en la seva compareixença telemàtica en la roda de premsa.

Houssin ha volgut deixar molt clar que “la pandèmia no s’ha acabat” i que els membres del comitè d’emergència continuaran estudiant les recomanacions per si cal modificar-les o completar-les. En aquest sentit, ha apuntat que entre la vintena de recomanacions en les que han treballat hi ha d'”incrementar els esforços en els països fràgils i vulnerables” i interrompre el tràfic aeri, si cal; i l’elaboració de “pautes estratègiques per un retorn segur” per als viatges de passatgers i mercaderies, entre d’altres.

“És molt important perquè suposa crear confiança entre els estats membres”, ha remarcat Houssin, que també els ha reclamat suport a la tasca de l’organisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.