Centralisme a la madrilenya

El centralisme a la madrilenya que està exhibint el govern de Pedro Sánchez està fregant els límits del que es pot considerar lícit a un estat europeu, modern i democràtic.

El que avui ha fet Madrid a la presidenta del Govern de les Illes Balears, i de manera especial a tots els menorquins i  eivissencs, és donar-mos una bufetada amb totes les de la llei, menystenint a un govern autonòmic i legítim que ha reclamat amb papers i informes, una cosa que és de caixó. Que Menorca, l’illa on menys casos hi ha a nivell estatal de coronavirus, entri demà a la Fase 1 de la desescalada.

No es pot entendre de cap manera que Armengol hagi de sortir en roda de premsa a explicar que s’ha remés tota la documentació necessària a Madrid, i que no li han contestat.  On són aquestes promeses de que es tindran en compte les peticions dels Governs autonòmics? Paper banyat… i des del Setmanari El Iris, donam el nostre suport a la presidenta de tots els balears, que prou malament ho deu estar passant davant aquesta negativa, que esperem que per bé de tots sigui rectificada.

Aquest fet tan greu en un estat que es diu democràtic, no té precendents en els darrers 40 anys, i la presidenta Armengol, ha d’exigir, no demanar com fins ara, al president de l’Estat que sigui coherent i aparqui un centralisme a la madrilenya que a les Balears no ens du enlloc.

La bona situació de la crisi sanitària, i els informes dels mateixos experts que avalen que Menorca ha d’entrar demà dilluns en Fase 1, no es tenen en compte a un govern castellà, de secà i que no sap o no vol entendre la realitat illenca, de la realitat mediterrània.

El Govern de les Illes Balears, amb el suport absolut del Consell de Menorca, va demanar a Madrid, que tant la nostra illa com la d’Eivissa poguessin començar, juntament amb Formentera, aquesta necessaria fase de desescalada, però com que “ancha es Castilla” ni ens han fet cas, ni han donat el seu suport a la proposta lícita del govern, també socialista i podemita, de Francina Armengol.

Més per Menorca ja ha deixat clar en un comunicat que des de la Moncloa és totalment necessari que obrin els ulls cap a la realitat menorquina, i tenguin una perspectiva més ampla i no tant centralista, perquè Madrid no és el centre del món. Aquesta visió curta de mires, a la madrilenya, a la castellana, no fa res més que abandonar les necessitats i les preocupacions de la nostra societat illenca.

Menorca no està rebent en suport de Madrid en massa aspectes. No s’ha tingut en compte als autònoms de temporada que han quedat desemparats i sense ajudes. No es té en compte que vivim del turisme i que serem la regió més perjudicada per la crisis, com tampoc es té en compte que una illa viu rodejada de mar, i que la mar és essencial per a nosaltres. No és el mateix, per exemple, anar a nedar a una platja de Marbella o de la Comunitat Valenciana, les preferides dels madrilenys, que a una cala de Menorca, i més quan l’illa està tancada a l’exterior. Com no s’enten que la natació o la pesca esportiva no es puguin practicar, i sí altres disciplines esportives, o rebre els beneficis curatius de la mar, que de segur són molts i que ara no ens deixen aprofitar.

Estam massa enfora de Madrid, de com pensa Castella, i de cada vegada es fa més necessari que Balears exigeixi, es deixi aparcada la disciplina de partit i s’actui de manera valenta.

Potser és el moment de pensar, que si el mes de gener hi ha eleccions -són varies les veus que ho estan indicant- pensem un poc més com els canaris i que Balears tengui partits amb veu pròpia a Madrid.

 

2 Comments on “Centralisme a la madrilenya”

  1. fos estat per recaptar impostos que menorca en proporcio es qui mes n.aporta a españa sa resposta hagues estat unaltre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.