Actes 8 Març

Es pot anar a passejar per les platges però no nedar Les platges on es pot anar han d'estar a menys d'un quilòmetre del lloc de residència

Aclariments a la Instrucció Tècnica 1/2020 del director general d’Emergències i Interior sobre l’activitat dels serveis de rescat, salvament i socorrisme en les platges i zones de bany de les Illes Balears atesa la previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions d’àmbit nacional establertes en l’estat d’alarma, en funció de les fases de transició a una nova normalitat plantejada pel Govern de l’Estat espanyol

Antecedents

En data 30 de maig de 2020 es va remetre a tots els Ajuntaments Costaners així com als seus coordinadors municipals la Instrucció Tècnica 1/2020 del director general d’Emergències i Interior sobre l’activitat dels serveis de rescat, salvament i socorrisme en les platges i zones de banys de les Illes Balears atesa la previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions d’àmbit nacional establertes en l’estat d’alarma, en funció de les fases de transició a una nova normalitat plantejada pel Govern de l’Estat espanyol.

Durant aquest cap de setmana l’aplicació de les primeres mesures d’alleujament del confinament han provocat en la seva pràctica cert dubtes. A més a més, l’Ordre de Sanitat 380/2020, de 30 d’abril, sobre les condicions en les que es poden realitzar activitat física no professional al aire lliure durant la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID -19, i l’Ordre SND/388/2020, de 3 de maig que estableix les pautes per a la pràctica de l’esport professional i federat també han provocat dubtes d’interpretació que considerem que hem d’intentar fer aclariments per aconseguir una la millor resposta i aquesta sigui lo més homogeneïtzada possible per part de tots els ajuntaments costaners.

Aclariments

Segons l’establert a la normativa estatal i específicament al Pla Estatal de desescalada a la nova normalitat pel COVID 19 actualment ens trobem en Fase 0 manco Formentera que es troba en Fase 1.

1. Sobre el bany:

Pel que fa a tots el municipis costaners que es trobem tant en fase 0 com en fase 1 encara no està permès el bany a les platges de les nostres illes.
Per ara, i seguint els criteris de l’Estat quan estiguem a la fase 3 es quan es podran utilitzar les platges de manera ordinària amb totes les mesures de seguretat i prevenció. Aquesta fase inicialment està prevista per a Mallorca, Menorca, Eivissa serà el 8 de juny i per a Formentera el dia 1 de juny (tot això si es mantenen les bones dades i no s’ajorna per part de l’Estat l’inici de cada fase.

Els esportistes que practiquin l’activitat dins de l’aigua han d’anar senyalitzats . La platja s’ha de trobar abalisada convenientment.

  1. Sobre els usos de la platja

    El fet de que la població infantil pugui anar a la platja es tracta d’una mesura d’alleujament del confinament. Els hi està permès passejar però no fer l’ús ordinari de la platja. L’Ordre SND/370/2020, de 25 d’abril, sobre les condicions en les quals s’han de desenvolupar els desplaçaments per part de la població infantil durant la situació de crisi sanitària provocada pel COVID 19 modificada per l’Ordre /380/2020, de 30 d’abril estableix en el seu article 2 que només es pot transitar, circular en els espais públics i al seu article 4 que es podrà fer en espais d’ús públic.
    El manual de bones pràctiques en les sortides de la població infantil durant l’estat d’alarma publicat pel Ministeri de Sanitat permet que els infants puguin córrer, saltar, jugar i fer exercici, sempre respectant les condicions de distància interpersonal amb tercers.
    Podran sortir amb les seves pròpies joguines i la persona adulta responsable haurà de mantenir-se a una distància pròxima dels menors i les seves joguines per a poder tenir control de la situació.
    Amb això els nins poden jugar a la platja però interpretat en sentit dinàmic i en moviment.

  2. Sobre les activitats nàutiques autoritzades en el context de les fases de transició de retorn a la normalitat

    Sobre aquest assumpte i seguint el criteri establert per la Dirección general de Marina Mercante del Ministerio de transportes, movilidad y Agenda Urbana :

    En la fase 0 no es podrà navegar per oci, tret que es faci esportivament
    i de manera individual (esport no professional i federat), com una activitat
    física. Això suposarà que es pugui navegar en determinades embarcacions de vela com a pràctica d’esport. Ha de tenir-se en compte que qui dugui a terme
    aquesta activitat ha de residir en el mateix municipi on es trobi l’embarcació
    i la navegació també està subjecta a limitacions geogràfiques.
    Des d’aquesta fase 0 també seran possibles les visites per part dels propietaris
    a les seves embarcacions per a les comprovacions de seguretat i manteniment sempre que l’embarcació es trobi en el mateix terme municipal en què
    resideix el propietari. Només podrà accedir una persona a l’embarcació per a realitzar aquestes activitats i es respectaran en tot moment als procediments i protocols establerts pels ports esportius.

En la fase 1 Ia navegació d’esbarjo pot desenvolupar-se atenent la seva consideració com a turisme actiu i de naturalesa per grups limitats (activitats culturals i d’oci).
Hauran de respectar-se les limitacions de tipus personal previstes per a aquesta fase i adoptar mesures de desinfecció i reforç de normes de salut i higiene en les embarcacions (que també poden tenir la consideració d’allotjaments turístics). Aquestes serien les mesures de reducció de riscos sanitaris de les activitats nàutiques, sobre les que ja s’ha treballat per aquest sector.

Regeixen també limitacions geogràfiques en les aigües de la província o illa en les quals es practiqui la navegació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.