Unidas Podemos demana a Armengol que aprofiti aquesta crisi per repensar el model productiu de Balears Esperança Sans posa en valor la feina feta per les conselleries dirigides per la formació morada i recorda que la transició energètica i l’agricultura seran sectors essencials per a aquesta recuperació

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unidas Podemos, Esperança Sans, ha demanat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que aprofiti aquesta crisis per repensar el model productiu de Balear i que no perdi de vista els drets socials durant la recuperació econòmica de les Illes.

Durant la compareixença urgent de la presidenta per donar compte dels efectes de la situació econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus i les mesures que pensa adoptar per pal·liar la situació, Sans ha instat a Armengol a “reflexionar sobre la fragilitat que ens fa tenir un model econòmic tant depenent del turisme” i li ha recordat que “aquestes mesures que s’hagin de plantejar a curt termini”, han de tenir una “perspectiva a mitjà i llarg termini” i per davant de tot, han de tenir els drets de la majoria social “ben resguardats”.

“De cara a la recuperació econòmica que hem de fer front, creiem que aquesta ha de seguir sent la línia a seguir, sense perdre de vista els drets socials, i sense que la recuperació sigui a costa de la gent treballadora”, ha dit la diputada al temps que anunciava el suport a les accions de recuperació econòmica que ha defensat la presidenta.

La diputada, a més, ha dit que “Unidas Podemos ha fet tot el possible per esmorteir les conseqüències nefastes d’aquesta crisi sanitària, sobretot pensant en els treballadors i en els sectors més vulnerables. Tant en l’àmbit estatal com a les Balears, la prioritat ha estat ajudar a la gent corrent dintre de les possibilitats, en un escenari tan complex”. “S’han hagut de prendre moltes decisions a causa d’aquesta crisi sanitària i les seves conseqüències tant socials com econòmiques, i s’hauran de prendre moltes altres decisions, de moment, les decisions s’ha pres en un sentit molt clar: no deixar ningú enrere”, ha dit.

En aquest sentit, ha afegit que “és en moments com aquests, amb una crisi global que està fent trontollar pràcticament a tots els països, quan fa falta una mirada ampla, amb responsabilitat, tenint en compte a tots els partits i agents socials, per aconseguir, dins un escenari tan difícil, certa cohesió social i política, que aconsegueixi donar certesa a la gent que viu dins la incertesa diària”. “Aquest govern de coalició, s’està esforçant de veritat en aquest objectiu”, ha afegit.

UNA INDÚSTRIA PRÒPIA I VERDA

“Tot i que se n’ha parlat molt, nosaltres creim que és el moment d’apostar per diversificar el nostre model productiu”, ha afegit Sans recordant que “hi ha actuacions immediates que es poden realitzar per activar certs sectors industrials i del sector primari”, però que “també cal pensar en el mitjà termini i realitzar accions possibles per poder diversificar el model productiu”.

En aquest sentit, ha etzibat Sans, “a l’àmbit europeu ens han dit quin creuen que és el camí i cap on hauríem d’apostar: indústria verda, és a dir, transició energètica cap a energies renovables, i foment de la indústria digital, una indústria, que en el nostre cas al ser illes pot servir per evitar aquest mur que anomenem insularitat”.

Per això, ha dit, “hem d’apostar pel coneixement, la innovació, l’ús d’energies renovables, i sobretot, una indústria de producció pròpia”. La diputada no ha deixat passar l’oportunitat i ha volgut posar de manifest la importància del sector primari en aquesta crisi: “la dependència que tenim dels productes que arriben de l’exterior, una vegada més, ens posa en una situació de debilitat, per això mateix, si ja era important abans, ara ho és encara més, hem d’apostar per potenciar el nostre sector primari i augmentar el consum del nostre producte local”, ha afegit.

RECUPERACIÓ DEL TURISME A UN MODEL MÉS SOSTENIBLE

Sans ha insistit en que “l’aposta per la recuperació econòmica de les Balears” també hauria de passar per “intentar recuperar el sector turístic l’abans possible, però amb seguretat i sense posar en risc la vida de la gent de Balears, cap a un model de turisme més sostenible, apostant per la transició energètica amb una indústria enfocada cap a les renovables, potenciar la indústria digital com una possible economia molt influent en el futur, i sobretot, impulsar el nostre sector primari”.

La portaveu adjunta ha indicat que “tots volem que el turisme es recuperi l’abans possible”. “Uns volem que es recuperi cap a un model més sostenible, respectuós amb el medi ambient i de major qualitat, que s’allunyi del turisme de gatera i massificació que perjudica els residents que conviuen juntament amb aquest tipus de turisme, i a altres”, ha afegit, “suposo que això no els preocupa el més mínim, i per desgràcia, si poguessin aprofitar aquest moment per fomentar encara més aquest tipus de turisme, ho farien”.

Sans ha recordat que ara és el moment de “treballar perquè el turisme es pugui recuperar l’abans possible, però amb seguretat, sense posar en risc la vida de la gent, i sobretot, mantenint la línia d’allunyar-se d’un turisme de gatera que res ajuda a la imatge que es trasllada de Balears cap a l’exterior com a destí turístic”.

D’altra banda, la diputada ha argumentat que “no hem d’oblidar que mentre Balears es recupera d’aquesta crisi, haurem de fer més que mai esforços per mantenir una sanitat pública capaç de seguir afrontant aquesta situació, i enfortir els nostres serveis socials, ja que molta gent durant aquests mesos, necessitarà ajuda fins que la nostra economia es vagi recuperant”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.