El Consell Insular de Menorca presenta el  Pla  Menorca Covid-19

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, la Vicepresidenta, Maite Salord, i la consellera, Cristina Gómez, han presentat avui durant una roda de premsa el Pla Menorca Covid-19 per a Menorca per fer front als efectes originats per la crisi sanitària que estem vivint com a societat. 

El pla es divideix en tres etapes: mesures de xoc, mesures d’impuls, i un pacte per la recuperació social i econòmica. Es tracta, així, d’un pla transversal que pretén minimitzar els efectes negatius d’aquesta crisi i treballar per tal que ningú quedi enrere.

Així com ha explicat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘el Pla Menorca Covid-19 es basa en tres eixos principals: el benestar social, l’economia, i la sostenibilitat. D’aquesta manera, es reforcen les polítiques ja aplicades per l’equip actual de govern, tot i que reestructurades i adaptades a la nova realitat, per donar sortida a la situació de crisi que està patint Menorca’.

Etapa 1. Mesures de xoc

Aquesta etapa, que es va iniciar a partir del moment en què es va decretar l’estat d’alarma, compta ja amb una primera inversió que ascendeix, fins al moment i incloent el paquet de mesures anunciades avui, a més de 3,5M€ per polítiques d’emergència social i econòmica. Entre totes les mesures portades a terme destaquen:

  • Emergència social:
      • 160.000€ per a l’ampliació del programa d’ajut alimentari i productes de primera necessitat amb col·laboració de Càritas i Creu Roja. 
      • 45.000€ per a la posada en marxa d’una targeta de prepagament per a beques menjadors per a infants.
      • Es dobla la partida de la convocatòria d’entitats socials amb un total de 160.000€.
      • Es dobla l’aportació ordinària anual d’ajuts d’emergència social gestionats pels ajuntaments amb 334.000€.
      • 400.000€ per a reforçar els serveis dels centres residencials propis de persones majors i persones amb discapacitat .
      • 200.000€ per a reforçar la Fundació per a Persones amb Discapacitats amb més recursos materials i humans.
      • Més de 70.000€ en contractació de personal de reforç per als serveis essencials i per donar suport a les tasques assistencials.

 

  • Emergència econòmica:
  • Aprovació d’una convocatòria d’ajudes extraordinària amb un total de 2.000.000€ classificats en:
      • 750.000€ al sector comerç i restauració a través de convenis amb els ajuntaments.
      • 300.000€ per ajudar al sector primari a fer front a les despeses corrents.
      • 400.000€ per ajudar als fabricants, productors i artesans de Menorca a fer front a les despeses corrents.
      • 350.000€ per ajudar a les petites empreses del sector turístic que han vist afectada la seva activitat i mentre no puguin obrir els seus negocis amb normalitat.
      • 200.000€ per ajudar a les entitats del tercer sector i impulsar l’activitat cultural, educativa, juvenil, esportiva, d’acompanyament, d’acció comunitària, ambiental, animalista, de cooperació i d’economia social.

La consellera, Cristina Gómez, en aquesta línia, ha volgut destacar la importància de seguir comptant amb els nostres ajuntaments, ja que així ‘ens permeten arribar de manera més directa a tota la ciutadania de Menorca i ens reitera una vegada més en el nostre paper de l’Ajuntament dels ajuntaments’.

Etapa 2. Mesures d’impuls i reactivació social i econòmica.

En aquesta segona fase, el Consell Insular completarà les mesures impulsades durant la primera per tal de donar sortida a les noves demandes i necessitats originades per la crisi sanitària. Constarà de diverses iniciatives destinades a emergència social, per tal de cobrir les necessitats bàsiques; al sector privat per a impulsar la nostra economia local, especialment a les petites i mitjanes empreses; i d’un pla d’inversió pública per seguir estimulant l’economia i l’ocupació des de l’administració. 

El Consell Insular ha anunciat que el Pla d’inversió pública, sobre el qual s’està encara treballant,  prioritzarà les actuacions que permetin el desplegament de l’Estratègia Menorca 2030 com a full de ruta per a la descarbonització de la nostra illa seguint la línia i les directrius marcades per Europa. Per altra banda, també s’avançarà en projectes que millorin el cicle de l’aigua i dels residus.

En aquest sentit, la Vicepresidenta, Maite Salord, ha destacat la importància de seguir treballant amb la nostra agenda 2030 que ens ha de permetre redefinir Menorca en termes de sostenibilitat i aproximar-nos al nostre model basat en la declaració de la nostra illa com a reserva de biosfera, ara ja més de 25 anys.

Per altra banda, considerant que un dels grans sectors que es veurà agreujat és el turístic, es donarà prioritat d’igual manera al pla iniciat durant els últims mesos que té com a objectiu la millora i embelliment de les urbanitzacions turístiques de Menorca.

Etapa 3. Gran pacte social i econòmic. 

Per a la recuperació social i econòmica de Menorca, treballarem en un gran pacte que permeti redefinir el nostre model d’acord amb la nova realitat originada per aquesta pandèmia, creant, d’una situació de crisi, una oportunitat per a l’establiment i el reforç de l’estat del benestar i el desenvolupament diversificat i sostenible de la nostra economia.

En aquest sentit, com no pot ser d’altra manera, és imprescindible la implicació i compromís de tots els agents socials i econòmics de la nostra illa, i la coordinació amb totes les institucions públiques. Així, la mesa de diàleg per aquest pacte d’illa serà el Consell Econòmic i Social de Menorca (CESM) i per tal d’establir el full de ruta a curt, a mig i, sobretot, a llarg termini.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.