Actes 8 Març

El Govern redacta 14 protocols de salut laboral per a garantir les mesures de seguretat cara a la reactivació d’activitats Els tècnics de l’IBASSAL realitzaran visites a establiments a partir de la setmana que ve per controlar la seguretat en el treball durant la desescalada

L’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), en coordinació amb la Conselleria de Salut, han elaborat catorze protocols de seguretat i salut laboral per establir mesures preventives de cara a evitar contagis per la Covid-19 i facilitar així la reactivació d’aquestes activitats laborals durant les fases de la desescalada.

Els protocols, presentats aquest dimecres pel director de l’IBASSAL, Rubén Castro, i el director general de Comerç, Miquel Piñol, estableixen mesures en les activitats relacionades amb el comerç, les clíniques dentals, perruqueries, perruqueries canines, veterinàries, empreses de neteja (edificis i locals, viaria i recollida de residus), tallers de reparació, taxi, repartiment a domicili, transport de mercaderies, oficines i restauració. L’objectiu és facilitar a les empreses i a les persones treballadores les instruccions a seguir per garantir la seguretat durant la recuperació progressiva de la normalitat en l’activitat econòmica i empresarial.

En aquest sentit, Castro ha explicat també que a partir de la setmana que ve els tècnics de l’IBASSAL realitzaran visites a les empreses per comprovar que s’estan prenent les mesures necessàries per complir amb els protocols i els criteris de seguretat laboral: “també es treballarà de manera coordinada amb la Inspecció de Treball i les forces i cossos de seguretat de l’Estat per detectar possibles irregularitats” per “mantenir la vigilància de les mesures preventives”.

CARTELLERIA DISTRIBUÏDA ALS COMERÇOS

Per part seva, Piñol ha valorat positivament els primers dies de desescalada (en fase 1 a Formentera i en fase 0 a la resta d’illes) i ha recordat que des de la Direcció General de Comerç “s’ha repartit cartelleria al sector per conscienciar envers les 3M: els dos metres de distància, l’ús de mascareta i el rentat de mans”. A més, tant Comerç com l’IBASSAL han habilitat canals de consulta per respondre dubtes: infocomerc@dgce.caib.esi consultes@ibassal.caib.es, respectivament.

En cas que la clientela d’un establiment comercial o les persones usuàries d’un servei no compleixin amb les mesures de seguretat, Piñol ha explicat que els responsables de l’establiment podran exercir el seu dret d’admissió al local.

A més de les accions específiques a dur a terme en cada activitat i sector (com poden ser les mesures de protecció col·lectives i les individuals), els protocols (que des d’ahir es publiquen al BOIB) també recullen un breu qüestionari que es realitzarà al personal d’aquestes empreses que reinicien activitat. La finalitat d’aquest qüestionari, que realitzen la Direcció General de Salut Pública i Participació i l’IBASSAL, de forma coordinada amb els serveis de prevenció de les empreses i les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, és fer un seguiment de les actuacions per garantir el control i la seguretat de la població, en relació amb el Reial Decret de l’Estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

L’IBASSAL també està confeccionant unes infografies que resumeixen els protocols, a fi de fer-los extensius a quantes més empreses possibles, i evitar així riscos de contagi. Com tota la informació oficial sobre els aspectes econòmics i laborals motivada pel Covid19, els protocols es poden consultar al web del Govern de les Illes Balears.

 

En aquest enllaç podeu trobar les guies: http://www.caib.es/sites/coronaviruseconomia/ca/dcouments_i_guies/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.