Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Funcas preveu que el PIB espanyol tornarà als nivells anteriors a la crisi del coronavirus l’any 2023 Funcas apunta que la despesa pública és l'única que pot recuperar l'economia, ja que la privada està "traumatitzada"

ACN Barcelona .- Funcas creu que l’Estat necessitarà més de tres anys per recuperar els nivells de PIB i atur anteriors a la crisi del coronavirus. Durant una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dijous, l’organització ha apuntat que l’economia espanyola caurà un 20,3% aquest primer semestre i que no serà fins al 2023 que assolirà les dades de 2019. Segons l’associació, a finals d’aquest exercici el PIB espanyol serà un 5,3% inferior a l’any passat, mentre que el 2021 la diferència serà del 2,8%. Per Funcas, la despesa pública serà clau per la recuperació econòmica, ja que la despesa privada està “traumatitzada” i la taxa d’estalvi de les llars es roba “en màxims històrics”.
Tal com ha explicat el director de conjuntura i economia internacional de Funcas, Raymond Torres, l’impacte de la crisi del coronavirus dependrà de dos factors: les vulnerabilitats pròpies de cada territori i les decisions polítiques que adoptin els seus respectius governs. En el primer cas, Torres ha remarcat el fort pes que té el turisme –un dels sectors més afectats per l’aturada econòmica- dins l’economia espanyol (representa aproximadament el 10% del PIB). Per altra banda, ha destacat la rellevància de les pimes i la temporalitat dins el teixit industrial a l’Estat. “Prop del 38% dels espanyols són autònoms o tenen contractes temporals, i això ens fa més dèbils”, ha assenyalat Torres. De fet, l’expert ha recomanat que les mesures de suport als treballadors també tinguin en compte la situació dels temporals.

Pel que fa a les decisions polítiques, Funcas opina que el govern espanyol està aplicant mesures adequades, com ara l’aprovació de moratòries d’impostos, l’obertura de noves línies de crèdit i altres mesures per incrementar la liquiditat. Per l’organització, evitar el tancament d’empreses és fonamental, així com aconseguir limitar els acomiadaments. Malgrat tot, Funcas ha donat a conèixer que el paquet de mesures econòmiques aprovades pel govern espanyol és inferior en comparació a altres països afectats per la covid-19.

Segons dades recollides per la mateixa associació, les ajudes per incrementar la liquiditat –crèdits tous, avals públics i moratòries- equivalen al 12,2% del PIB espanyol. A Itàlia, per exemple, aquest percentatge és del 39,2%, mentre que a Alemanya és del 17,5%. Altres països que també superen a l’Estat són França (12,4%), els Estats Units (13%) i el Regne Unit (14,9%).

En relació amb eals impulsos fiscals –despesa pública relacionada amb ERTO, transferències de renda, etc.- Espanya també es troba pràcticament a la cua d’Europa. Segons Funcas, les mesures fiscals impulsades pel govern espanyol equivalen a l’1,6% del PIB, un percentatge que només és inferior a Itàlia (1,4%). A França, el percentatge és del 2,4%, mentre que a Alemanya i al Regne Unit és del 4,4% i del 4,5%, respectivament.

En aquest context, l’organització veu fonamental el paper del Banc Central Europeu. Per Torres, serà clau veure “fins on pot arribar el BCE”. En aquest sentit, “seria desitjable que tot el deute generat pels estats a llarg termini es quedi al BCE”. segons l’economista. D’aquesta forma s’evitaria que el deute “pesi” sobre els països afectats i que el seu deute es disparés.

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.