Receptes econòmiques en temps de crisis Ara arriben de nou temps difícils, almanco fins que es recuperi una economia massa basada en el monocultiu turístic

Fa una dècada vaig publicar un petit llibret de receptes de cuina, dels pocs que he fet amb llengua castellana, que es deia “Cocina económica de Menorca, buenas recetas para tiempo de crisis” que havia quedat guardat en els prestatges de casa i que la setmana passada vaig tornar a fullejar, pel fet que des de Fra Roger ens vam reunir per vídeo conferència els membres de la junta directiva, per analitzar la situació de l’entitat i quines iniciatives podíem dur a terme davant la crisi econòmica que tenim al davant, on s’han augmentat de manera significativa les demandes de lots d’aliments de primera necessitat tant a Càritas com a Creu Roja entre altres entitats de servei als més necessitats

Entre les propostes hi havia el fer una sèrie de receptes amb els lots de menjar de primera necessitat, per tal de rompre les rutines a la cuina i a la vegada aportar receptes de cuina menorquina que, en diferents temps de crisis han elaborat els nostres majors.

Estam davant una situació, crec que pitjor, que la de la crisis de 2008, que va tenir en seu punt àlgid el 2010, que és quan vaig decidir escriure aquest llibret que recuperava menjars de sempre, però elaborats amb ingredients assequibles, tot cercant una dieta variada, protagonitzada pel producte local, i on la dieta mediterrània en fos el fil conductor de cadascuna de les receptes.

Llegums, arrossos, plats amb verdures de temporada, ous, sopes, les carns no tant valorades com la triperia o les parts que no solem consumir tant com el pit de be, la llonça de vedella, els peus de porc, eren i son alguns dels ingredients dels plats recuperats o retornats a la vida en un moment, com el que estam començant a viure, les butxaques anaven ben buides.

Fra Roger ha tingut sempre aquesta vocació de servei als més necessitat, exemples com els sopars de Nadal que elaboren amb cuiners de l’illa per a les famílies amb risc d’exclusió per pobresa en són un exemple, com també ha col·laborat intensament amb el tercer sector i amb Càritas, per fer arribar aquestes grans de solidaritat i suport a aquelles persones que mai es podrien permetre tastar un menjar elaborat per alguns dels grans de la cuina i la nova cuina menorquina.

Ara arriben de nou temps difícils, almanco fins que es recuperi una economia massa basada en el monocultiu turístic de les Balears, que hem vist com dependre d’un sol sector, ens pot fer molt de mal, i destrossar la nostra zona de confort i benestar de manera impensable.

Tenim receptes de cuina per a fer, per a recuperar, per a innovar, però el que realment hem de fer i cercar són receptes que ens ajudin a cuinar una nova realitat, una nova manera de viure no tant depenent del turisme. Les Illes s’han de reinventar econòmicament, o potser en tost de reinventar-se, recuperar allò que vam deixar perdre com les indústries de la sabata i la bijuteria que tant ens van donar i que vam deixar morir per anar cap a un sector menys esclau i amb doblers més fàcil, es van creure molts, com hem de recuperar l’agricultura, especialment a Menorca, on la pagesia es va convertir en ramaders i va viure massa temps dedicada a la producció de llet per a formatges industrials i va deixar perdre cultius com els del blat, les estivades, l’horticultura…

Hem de cercar fórmules per a que a més de bon cuiners, tenim una bona escola d’hoteleria, també hi hagi bons pagesos, bons pescadors (un altre ofici en perill d’extinció), bons sabaters i bons bijuters. Potser hem de pensar més amb la Formació Professional i tenir també bons professionals del dia a dia, per a fer rodar l’engranatge d’aquesta roda econòmica que ara per ara està rovellada i que no va ni endavant ni enrere.

Seguirem cuinant, seguirem escrivint, seguirem… però fins quan? Ara es temps de solidaritat, de donar-ho tot, però també es temps d’escollir bones llavors i tenir els sembrats ben eixarcolats i d’aquesta manera preparar un futur immediat que, com hem dit en les darreres setmanes, ja no serà tal i com fins ara vam viure el present.

Sostenibilitat, apostar pel producte local, per les energies netes, per noves manera de fer i rebre el turisme, estan ja preparades per anar a les olles, per a ser cuinades i servides a taula, com aquest menús solidaris de Fra Roger.

One Comment on “Receptes econòmiques en temps de crisis Ara arriben de nou temps difícils, almanco fins que es recuperi una economia massa basada en el monocultiu turístic

  1. Bon dia Bep
    Com puc adquirir el llibre “Cocina económica de Menorca. Buenas receptas para tiempos de crisis” i altres llibres que vostè ha escrit?
    Moltes gràcies per la resposta i molta salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.