Mosquito Alert avisa que comença la temporada de moscart tigre però recorda que no transmet el coronavirus Adverteixen que enguany part de l'Estat continuarà afectada per l''aedes japonicus', un mosquit d'origen asiàtic

ACN Barcelona .- Els impulsors de l’aplicació Mosquito Alert avisen que amb el maig arriba la temporada de mosquit tigre a la península, que enguany coincideix amb la pandèmia de coronavirus. Tot i això, recorden que tot i que l’espècie és capaç de transmetre 22 tipus diferents de virus no poden fer-ho amb la covid-19. A més, també expliquen que amb l’aturada del turisme a l’estiu es pot frenar els casos importats de dengue, zika, chikungunya i reduir-ne els contagi autòctons en persones que no han viatjat a països on aquestes afeccions són endèmiques. Aquesta aplicació permet enviar fotografies dels insectes i de punts amb aigua estancada on solen dipositar els ous. Recull la posició GPS de l’insecte i altres dades, que són processades per experts.
A més, alerten que enguany preveuen que arribi a part del territori espanyol l”aedes japonicus’, un mosquit d’origen asiàtic que es va detectar el 2018 a través de l’app i que el 2019 ha seguit present a Espanya. El 2019 se’n va rebre 10 fotografies a l’Estat.

També assenyalen que cal seguir atents a la possible arribada d”Aedes aegypti’, el mosquit de la febre groga originari d’Àfrica, que va arribar a les Canàries el 2017, si bé es va poder eliminar gràcies a la gestió local que se’n va fer.

Més de 70 milions de persones exposades

Només amb les dades recollides gràcies a l’aplicació de Mosquito Alert, aquest 2019 s’ha pogut confirmar la presència del mosquit tigre a 251 municipis espanyols. Aquesta dada implica que hi ha més de 13.333.225 persones exposades a aquest insecte que són residents habituals. Si a aquesta xifra hi afegim els turistes que visiten aquestes poblacions, la xifra de ciutadans exposada al mosquit el 2019 arriba a més de 70 milions de persones amb risc d’exposició.

15.000 fotografies en 5 anys

L’aplicació acumula més de 70.000 descàrregues en el seu cinquè aniversari, ha rebut més de 15.000 fotografies de mosquits i s’hi han reportat més de 4.000 llocs amb aigua estancada, els espais on acostumen a dipositar els ous. Segons els impulsors, el projecte ha demostrat que amb l’ajuda dels ciutadans es pot fer ciència de referència i, alhora, millorar la gestió d’un problema de salut pública molt vinculat a la globalització i al canvi climàtic ambiental que estem vivint.

Des del seu llançament, Mosquito Alert ha rebut fotografies de mosquit tigre de 550 poblacions diferents. Des de 2015, els participants de Mosquito Alert han estat els primers en alertar de l’arribada del mosquit tigre a noves comunitats com ara Aragó i Andalusia, i l’any 2018 des d’Astúries una persona va enviar a través de l’app la primera fotografia d’un ‘Aedes japonicus’ a territori espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.