Sánchez es reuneix amb Arrimadas enmig de dificultats per tancar una majoria per una nova pròrroga de l’estat d’alarma El PNB ha anunciat que no tornarà a donar suport a la mesura

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez durant la seva intervenció al ple del Congrés de debat de la segona pròrroga de l’estat d’alarma, el 9 d’abril del 2020
ACN Madrid .- La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, es reuneix aquest dimarts de forma telemàtica amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. És la primera trobada després que Cs donés suport a la pròrroga de l’estat d’alarma fins el 24 de maig. Sobre la taula la possibilitat que Cs repeteixi aquest ‘sí’ la setmana que ve, quan l’executiu de Sánchez necessitarà una altra pròrroga per aplicar el pla de desescalada. Sánchez té dificultats per quadrar la majoria al Congrés, especialment després que aquest diumenge el president del PNB, Andoni Ortúzar, anunciés que el PNB no té intenció de repetir el vot afirmatiu, tot i que ERC s’obre ara a canviar el seu ‘no’ si l’executiu compleix diversos requisits.
Fonts de Ciutadans asseguren que la trobada s’emmarca dins dels compromisos assolits amb el president espanyol la setmana passada per aprovar l’actual pròrroga de l’estat d’alarma, i asseguren que de moment encara no s’han plantejat si donaran suport a no a l’executiu espanyol a la nova votació que tindrà lloc dimecres de la setmana que ve.

El ‘sí’ de Ciutadans –que la setmana passada va comportar baixes al partit com el de Juan Carlos Girauta i Carina Mejías- podria ser decisiu per quadrar els coptes de l’executiu espanyol. Més després que aquest diumenge el president del PNB, Andoni Ortúzar, va anunciar que el PNB no preveu donar suport a l’executiu en més votacions de l’estat d’alarma.

Arrimadas no descarta cap escenari

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va afirmar aquest dilluns en roda de premsa telemàtica que la seva formació va “pas a pas”. “La votació de dimecres –passat- correspon a una pròrroga que s’iniciava aquest dilluns, i no es pot descartar cap escenari. Farem interlocució amb el govern per anar millorant les mesures que s’han posat en marxa”, ha dit, però “serem útils als espanyols”.

Caldrà veure si l’executiu de Sánchez és capaç de lligar el suport actiu o passiu d’ERC. La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va assegurar aquest dilluns que la formació es replantejarà el suport a una nova pròrroga del decret d’estat d’alarma si el govern espanyol compleix tres requisits.

En roda de premsa, la republicana va demanat acabar amb el “comandament únic” i permetre que la Generalitat pugui gestionar el desconfinament, impulsar un permís retribuït per a les famílies amb menors a càrrec per garantir la conciliació i que els ajuntaments puguin destinar el superàvit a afrontar les conseqüències de la pandèmia de la covid-19. D’altra banda, Vilalta va reclamar “reprendre” la taula de diàleg entre Catalunya i l’Estat per videconferència o presencialment quan el desconfinament ho permeti.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.