
La formació d’Arrimadas recorda que una de les condicions exigides aleshores “va ser mantenir aquestes trobades setmanalment entre el govern i l’oposició”, i ja avança que “seguirà essent exigent amb el govern i amb les condicions pactades, pensant sempre en l’interès general dels espanyols”.
L’executiu de Sánchez espera que aquestes trobades li permetin “ampliar” la majoria que conformen les formacions que van donar suport a la investidura, això és, entre altres, la suma dels partits de govern amb ERC.
A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la portaveu María Jesús Montero ha afirmat que la “vocació” de l’executiu és sumar-hi el suport de Ciutadans. Una aposta que segons Montero és normal “en un moment en què el país pateix una pandèmia sanitària”.
De fons la necessitat de l’executiu espanyol de fer prosperar la nova pròrroga de l’estat d’alarma que hauria de sotmetre al Congrés dels Diputats la setmana que ve. El ‘no’ del PP i el fet que el PNB hagi anunciat que no hi tornarà a donar suport dificulten l’aprovació.
En aquest marc, l’executiu aspira a aconseguir un canvi de criteri d’ERC, que la setmana passada va votar en contra de la pròrroga i que podria virar de nou cap a l’abstenció. La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va assegurar aquest dilluns que la formació es replantejarà el vot si l’executiu deixa enrere, entre altres, el “comandament únic”.
Ciutadans s’obre a repetir el seu ‘sí’. Arrimadas va afirmar aquest dilluns en roda de premsa telemàtica que la seva formació va “pas a pas”. “La votació de dimecres –passat- correspon a una pròrroga que s’iniciava aquest dilluns, i no es pot descartar cap escenari. Farem interlocució amb el govern per anar millorant les mesures que s’han posat en marxa”, va dir, però “serem útils als espanyols”.
L’executiu espanyol també vol lligar el suport de Ciutadans als pressupostos del 2021, que hauran de recollir les noves previsions econòmiques per afrontar la factura de la crisi del covid-19.