Un Decret-llei sense ni fons ni formes

El PSM-Més per Menorca vol expressar el seu rebuig més absolut pel Decret-llei aprovat aquest dimecres pel Govern Balear per la via d’urgència i que, entre altres mesures, permetrà als hotels augmentar la seva superfície fins a un 15%, fer obres de reforma i remodelació sense necessitar de llicència de construcció, i que els hotels obsolets es reconverteixin en apartaments de protecció oficial.

Al nostre parer, aquest paquet de mesures utilitza com a justificació la necessària agilitació i simplificació de la burocràcia de l’administració autonòmica per introduir, per la porta de darrere, un cúmul de despropòsits que ens faran retrocedir en el canvi de model turístic i econòmic que tant necessiten les Illes Balears,  especialment ara, quan hauríem de sortir renovats i enfortits de la crisi de la Covid-19 i no fiar la recuperació econòmica a les velles receptes desenvolupistes: turisme sense fre, consum de territori, i construcció sense controls.

La reactivació de l’economia no serà sòlida si tornam a reincidir en les errades del passat, fins i tot el més recent: l’anterior crisi, sense anar més lluny. Una acceleració econòmica que no camini cap a la diversificació econòmica és pa per avui i per a uns pocs, i fam per demà per a tothom.

Les mesures de més impacte que inclou el Decret-llei aprovat aquest dimecres traeix les promeses que s’havien fet des d’un Govern que diu ser d’esquerres i de progrés, però que actua sota les mateixes paràmetres que la dreta, allunyat del tot de les polítiques socials que se li haurien de suposar, i a dictat de les grans empreses que mai han cregut en la diversificació econòmica i en un futur sosenible per aquestes illes.

El Decret-llei introdueix canvis normatius que van en la línia contrària de lleis ambientals aprovades els darrers anys, i gira l’esquena als reptes del canvi climàtic, amb un gir de 180 graus que vira justament cap al camí contrari.

Els grups de pressió econòmics sembla que han fet més honor que mai al seu nom, i el Govern ha cedit a les úniques exigències que, a l’hora de la veritat, semblen tenir valor per aquests governants. Amb un Decret-llei d’urgència, que no es tramitarà com a llei al Parlament, i que per tant no podrà ser esmenat, s’abandona la coherència amb els objectius essencials de les Illes Balears: l’oferta d’un producte de més qualitat, el canvi de model turístic, i la diversificació i desestacionalització de l’oferta.  El reforç del monocultiu turístic sembla ser l’únic objectiu d’aquest Govern, que en açò no es diferencia gens de les polítiques del PP de les èpoques de Matas i Bauzà. Per açò, és clar, el PP de Biel Company ha aplaudit les mesures del Decret-llei, i el que és més trist: l’encerta quan diu que el Govern els ha dona la raó.

Per la mateixa raó, també les grans patronals i el sector dels grans hotelers han acollit el Decret-llei amb una satisfacció indissimulada.

Si tot açò és greu, també ho es que aquest Decret-llei s’hagi orquestrat amb presses, sense debat polític, sense escoltar totes les veus implicades i impedint la participació dels consells insulars i els ajuntaments, quan precisament hi ha mesures que envaeixen directament les seves competències i minen la seva capacitat de decisió.

Falla, doncs, el fons, però fallen també les formes. Guanyen els de sempre, uns pocs, i perden, també, els de sempre, la majoria, i el nostre preuat territori. El futur ambiental de les illes queda seriosament compromès, i el benestar dels habitants de Balears amenaçat, ja que ens veurem abocats a pagar molt per uns serveis i uns habitatges que, un cop més, queden en mans de l’especulació.

 

Comissió Executiva – PSM-Més per Menorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.