Armengol demana a Sánchez que el Govern pugui pactar amb ajuntaments i consells la inversió dels seus estalvis La presidenta apel·la a la responsabilitat i la prudència individual i col·lectiva davant de la desescalada

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat al Govern central que els ajuntaments i els consells insulars participin de manera activa i proposin com aixecar els seus superàvits i romanents i en quines mesures invertir-los per fer front a la situació de la crisi derivada de l’emergència sanitària. Així li ho ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió que han mantingut, com cada diumenge, amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes.

“Hi ha voluntat política, però molt endarreriment en l’aixecament dels superàvits dels darrers anys”, ha criticat Armengol, respecte la reclamació que tant consells com ajuntaments, de la mà del Govern, fan a l’Estat per desbloquejar aquests estalvis. Davant aquesta situació, la presidenta ha demanat a Sánchez que a partir d’un únic acord entre la FEMP i el Govern central, es permetin pactes també a nivell autonòmic amb les federacions de municipis, les institucions locals intermèdies i els governs de les comunitats, amb el permís del Ministeri d’Hisenda, per poder aixecar els romanents i superàvits i invertir-los en mesures que considerin més necessàries, com són la conciliació laboral i familiar, programes de suport per a joves i infants, programes sanitaris o mesures per a la protecció de les persones i els diferents sectors productius. “És molt mal d’explicar que els ciutadans tenguin necessitats d’emergència absoluta i els ajuntaments tenguin doblers al banc sense poder utilitzar”, ha recalcat.

En la mateixa línia, ha reclamat més suficiència financera per a les institucions públiques i així poder afrontar la contenció de la malaltia, millorar el sistema públic de salut i, alhora, dedicar recursos a necessitats socials i econòmiques. “Benvingut el fons de 16.000 milions d’euros per a les comunitats, però no estam d’acord en el repartiment i no seran suficients”, ha apuntat Armengol. També ha advertit que “no és possible que es mantengui el dèficit del 0,2% per a les comunitats autònomes en els pressupostos generals de l’Estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.