El nou decret llei aprovat pel Govern permetrà al sector hoteler millorar la planta obsoleta i accedir a canvis d’ús El conseller Negueruela es reuneix amb el sector hoteler per a explicar els detalls de la mesura

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la directora general de Turisme, Rosana Morillo, s’han reunit avui amb representants de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), l’Associació Hotelera de Menorca (ASHOME) i la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera per a explicar en profunditat el decret llei aprovat la setmana passada pel Govern.

Negueruela ha tengut així l’oportunitat de donar detalls sobre les mesures a les quals, a partir d’ara, el sector es podrà acollir. La principal gira entorn de que, a partir d’ara, els establiments d’allotjament turístic podran optar a una major agilitat administrativa per a millorar i modernitzar les seves instal·lacions, així com optar a canvis d’ús.

Amb el decret llei aprovat dimecres, els hotels podran realitzar actuacions de millora que impliquin obres d’ampliació de fins a un 15%, sempre dins de la seva parcel·la. El conseller ha recordat que aquesta mesura representa un increment en l’edificació molt lleuger respecte de l’anterior normativa, aprovada en 2017, que permetia ampliacions del 10%. Els establiments que ja van usar l’anterior norma per a millorar les seves instal·lacions, no podran acollir-se a aquesta nova mesura.

A més dels hotels, també poden demanar les sol·licituds de modernització els establiments turístics, de restauració, d’entreteniment, d’esbarjo, esportius, culturals o lúdics. Les actuacions de millora permetran que els establiments s’adaptin millor a les necessitats de distància personal derivades de la crisi sanitària provocada pel COVID-19.

CANVI D’ÚS D’ESTABLIMENTS OBSOLETS

En la reunió, emmarcada dins d’una ronda on Negueruela es trobarà amb entitats i agents afectats pel decret llei, també s’han debatut altres mesures de la normativa, com el fet que els establiments hotelers que estiguin obsolets es puguin transformar en habitatges protegits, instal·lacions sanitàries o infraestructures relacionades amb la innovació i la ciència.

En aquest sentit, el conseller també ha recordat durant la reunió que aquest canvi d’ús ve acompanyat d’un control social de l’urbanisme: en tots els casos, serà necessari un informe favorable de l’ajuntament del municipi en què es trobi i el vistiplau d’una comissió que estarà formada pel Govern, els sindicats i les patronals. Per a fer efectiu el canvi d’ús, serà necessari el vot unànime d’aquesta comissió.

En cas que aquest canvi d’ús sigui sol·licitat per un establiment turístic, Negueruela ha insistit en la idea que les places turístiques no són recuperables, és a dir, no es poden vendre amb el canvi d’ús. De fet, si es renuncia a elles, les places perdudes no entren de nou a la bossa de places i, per tant, es perden, generant, de facto, una reducció de places turístiques.

FOMENT DEL TURISME FAMILIAR

Altra de les mesures que recull el decret llei és el foment del turisme familiar en un període de baixa demanda i activitat, permetent que les famílies puguin compartir habitació amb els seus fills de fins a 15 anys, una realitat que ja es dona en moltes altres destinacions europees. Fins ara, la normativa permetia que els menors de 12 anys s’allotgessin amb els seus pares, de manera que la modificació suposa ampliar les facilitats per a les famílies i, alhora, adaptar la normativa al mercat.

Es tracta, llavors, d’una mesura més dirigida a fomentar un turisme familiar en detriment del turisme d’excessos, un model contra el qual el Govern ja va actuar el mes de gener passat aprovant un decret llei que el restringia enormement. De fet, la normativa presentada aquesta setmana penalitza encara més aquest tipus de turisme, ja que prohibeix en tots els establiments turístics els autodispensadors d’alcohol fora dels menjars o sopars.

A més, no implica un augment de places en l’oferta turística, ja que el decret llei estableix que els establiments no podran superar mai la capacitat declarada per l’hotel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *