Salut diu que no ha detectat cap problema amb les dades d’una zona concreta com ha afirmat el govern espanyol Assegura que les dades de morts i positius són les esperables per l'evolució dels últims dies

Foto: Antxon Castresana
ACN Barcelona .- La Conselleria de Salut assegura que no hi ha cap zona de Catalunya que indiqui que l’evolució del coronavirus vagi a pitjor i de forma diferent a l’esperada, al contrari del que ha insinuat aquest divendres al migdia el Ministeri de Sanitat. A més, lamenta que en la reunió bilateral d’aquest dijous el ministeri no esmentés aquesta possible zona amb més casos. Les funeràries han reportat aquest divendres 43 noves morts per covid-19 en les darreres 24 hores, 23 més que en l’últim balanç. A banda, s’han detectat 778 nous casos positius testats (497 més) i ja en són 64.037. La xifra de casos possibles és de 216.269, que són 5.220 més.
En un comunicat, Salut ha volgut respondre al director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, que aquest divendres a la tarda ha dit que els han “sorprès” i els “preocupen” les últimes dades facilitades per Catalunya sobre nous positius (150). Simón ha dit que no seria una situació generalitzada sinó vinculada a una zona concreta però que ho estan analitzant perquè si la informació no és correcta, no poden valorar el que està passant “realment”. “Estan arribant unes xifres que requereixen més explicacions i que tenen algunes incongruències”, ha dit. El Ministeri no va incloure ahir les dades catalans per problemes de “validació”. Simón ha dit que creien que era un problema “puntual”, que avui s’ha repetit, i que si la situació no es resol, “s’hauran de tenir les discussions que calguin per garantir la seguretat no només dels catalans sinó de tots els espanyols”.

“Catalunya estava evolucionant bé i notificant bé”, ha dit, tot afegint que la decisió de canvi de fase es va prendre quan van enviar la documentació, a principis de setmana.

En el seu comunicat, el departament ha assegurat que la Generalitat cada dia fa públiques les dades de casos positius, sospitosos, morts declarats per les funeràries i classificats pel lloc de defunció. De totes les dades que Salut publica, el Ministeri de Sanitat demana que se li notifiquin només algunes, i amb això fa una interpretació. “Però és la Generalitat qui coneix la realitat epidemiològica del país”, afegeix.

Per això, el departament assegura que si el Ministeri creu que existeix una zona amb dades que van a pitjor, “l’hauria d’haver comunicat ahir mateix”. “Salut, com no pot ser d’una altra manera i pel bé de tota la societat, seria el primer en indicar l’existència d’alguna zona del país on l’evolució de les dades fos pitjor de l’esperada”, ha afegit.

Pel que fa a les dades de morts, Salut ha declarat aquest divendres al Ministeri un grup de casos de dies anteriors, tot i que ja estaven incloses en les publicacions que es fan cada dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *