L’hotel rural Morvedra Nou, primera empresa certificada amb la marca Menorca Reserva de Biosfera Un cop certificat, Morvedra Nou va iniciar els tràmits per entrar al Club d'Ecoturisme a Espanya, del qual ja forma part

L’hotel rural Morvedra Nou és la primera empresa de l’illa que obté la certificació de la marca de sostenibilitat Menorca Reserva de Biosfera. Els últims tràmits per a l’aprovació definitiva de la certificació han conclòs de forma favorable, de manera que l’empresa ja forma part de la marca en la categoria d’allotjament turístic sostenible.

L’hotel familiar, situat al municipi de Ciutadella, fa 22 anys que està en funcionament i destaca per la seva casa tradicional menorquina, una edificació recuperada del segle XVI. Es tracta d’una finca familiar amb 5 generacions d’història, i les seves terres encara avui mantenen el seu ús agrícola i ramader. Entre les pràctiques que l’hotel ha hagut d’acreditar, s’hi troba l’aposta per l’ús de producte local, un dels seus distintius, la no utilització de plàstics d’un sol ús o la implementació de tecnologia i polítiques de gestió de residus i ús eficient d’energia.

La consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, ha volgut donar l’enhorabona a tot l’equip de Morvedra Nou després de l’anunci. Salord ha destacat la importància d’un distintiu de sostenibilitat com la marca i ha explicat que “des de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera apostam fermament per aquesta marca com a motor de dinamització i projecció econòmica, en consonància amb els valors de la reserva de biosfera de Menorca i que encaixa, perfectament, amb el Pla d’Acció de la reserva i els objectius de desenvolupament sostenible”.

A més, ha recordat el compromís de tota la societat menorquina per la sostenibilitat: “Som ben conscients que el fet de ser reserva de biosfera des de fa 26 anys, la sostenibilitat, ha de ser l’eix transversal de totes les polítiques que es duguin a terme a l’illa. I som ben conscients que ser reserva de biosfera implica comptar amb el suport de tots els menorquins i menorquines, i en aquest cas concret amb el del sector empresarial, perquè cadascun, des de l’àmbit que correspongui, actuï  en coherència amb el que representa aquesta distinció: un compromís de sostenibilitat, de fer compatible la preservació de l’entorn amb el desenvolupament econòmic”.

Després de l’obtenció de la marca, Morvedra Nou ha pogut iniciar els tràmits per integrar-se al Club d’Ecoturisme a Espanya, l’agència turística de l’Associació d’Ecoturisme a Espanya, de la qual ja forma part. La seva participació en l’associació d’àmbit estatal té com a requisit previ comptar amb la marca MRB, i permetrà a l’hotel constar en els paquets d’experiències turístiques sostenibles que l’agència ofereix a escala nacional i internacional, així com ser promocionat a través del portal web “Soy Ecoturista”/”Ecotourism in Spain”.

27 sol·licituds de la marca en tramitació

Amb l’hotel, ja són 27 les sol·licituds per obtenir la marca. D’entre aquestes, 12 ja es troben en la fase prèvia a l’aprovació definitiva, que consisteix en una visita a les instal·lacions de l’empresa i una entrevista amb la propietat.

La majoria de sol·licituds són d’empreses del sector turístic, però també s’han intensificat les sol·licituds del sector agroalimentari. D’entre les primeres, 8 sol·licituds pertanyen a la categoria d’allotjament turístic, 2 a restaurants, 9 empreses d’activitats turístiques i 1 sol·licitud per obtenir la marca d’una guia turística. Aquesta última a més compta ja amb la certificació com a monitora Starlight d’astroturisme.

Pel que fa a la resta de sol·licituds, 7 expedients més s’estan tramitant a la secció d’agroalimentària de la marca a les categories d’horta, fruita, ous i mel.

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera continua amb el procés de verificació de les memòries justificatives i la documentació requerida a les empreses i productors per demostrar les seves pràctiques sostenibles.

Més categories de productes en procés

A més d’aquesta tasca de verificació, l’Agència treballa també en l’elaboració de noves categories de la marca perquè més productes puguin ser certificats amb el distintiu de sostenibilitat. En l’última reunió de Consell Rector de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, que integra a la presidència, les conselleries del Consell Insular i un representant dels batles, es va aprovar inicialment la nova fitxa d’embotits. Un cop aprovada de forma definitiva, es podran iniciar les tramitacions de productes com la sobrassada o la carn i xulla de Menorca. 

A més, s’està treballant amb altres fitxes de requisits per altres categories com per exemple els derivats lactis o els derivats del blat, entre d’altres. La majoria d’aquestes noves categories es treballen a petició del sector.

Un centenar d’empreses contactades

Des del llançament de la marca Menorca Reserva de Biosfera el passat mes de desembre, s’ha entrat en contacte amb un centenar d’empreses de l’illa susceptibles de rebre el distintiu de sostenibilitat. Es tracta d’empreses que desenvolupen la seva activitat en sectors com l’artesania alimentària i no alimentària, produeixen productes com vi, formatge, carn, horta, fruita o mel, són allotjaments i restaurants o botigues especialitzades.

La seva certificació com empreses o productes de la marca garantirà que realitzen la seva activitat seguint polítiques per protegir el medi ambient assegurant el desenvolupament sostenible, i entrarien al circuit de promoció i difusió de la marca.

Per tant, consumint productes i serveis de la marca tenim la garantia d’estar  contribuint de forma directa a la sostenibilitat de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *