Actes 8 Març

El govern espanyol aprova l’avantprojecte de llei de residus que limita l’ús de plàstics d’un sol ús Prohibeix la venta de coberts o gots no reutilitzables a partir del 2021 i crea un impost indirecte per als plàstics

Plàstics un sol us

ACN Madrid .- El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei de residus que limita l’ús de plàstic d’un sol ús. L’esborrany del text prohibeix a partir del juliol de 2021 la venta d’articles no reutilitzables, com coberts, gots, palletes o bastonets. A més, crea un impost de caràcter indirecte als envasos de plàstic d’un sol ús que gravarà la seva fabricació, importació i adquisició intracomunitària. L’impost serà de 0,45 euros per quilogram d’envàs. La vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha destacat en roda de premsa després del Consell de Ministres que aquest paquet legislatiu és un “pas important” i s’adapta a les recomanacions de la Comissió Europea.

Paral·lelament, l’executiu espanyol també ha aprovat l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular i un decret sobre el trasllat de residus. El govern espanyol també introdueix un objectiu de reducció d’un 15% de la generació de residus en relació amb les dades del 2010 d’aquí al 2030. Des del 2023, també es cobrarà al consumidor l’ús d’envasos de plàstics d’un sol ús.

Ribera ha afirmat que es fa un ús “desmesurat” i “irracional” dels plàstics d’un sol ús i ha remarcat que Espanya necessita dos cops i mig la seva superfície per cobrir el seu consum de recursos anual. La ministra de Transició Ecològica ha remarcat que cal acabar amb el “sobre-envàs” per deixar de trobar-lo a les botigues.

L’avantprojecte també cerca desincentivar el consum d’aigua embotellada i estableix que els bars i restaurants tindran l’obligació de servir aigua de l’aixeta gratis. Aquesta mesura hauria d’entrar en vigor de forma “immediata” des de l’aprovació de la llei, segons ha explicat Ribera.

724 MEUR amb l’impost

L’estimació del govern espanyol és recaptar 724 milions d’euros amb l’impost indirecte als plàstics. Ribera ha defensat que la creació de l’impost segueix les recomanacions comunitàries i ha argumentat que l’Estat espanyol té marge per incrementar la fiscalitat verda que actualment suposa l’1,8% del PIB mentre que la mitjana dels països de l’OCDE és del 2,5%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.