Les vendes de plantes medicinals a la farmàcia augmenten de manera significativa durant el confinament Les plantes que més han augmentat les seves vendes han estat les d'ansietat, estrès i insomni

Les vendes de preparats farmacèutics de plantes medicinals s’han incrementat un 28% durant l’etapa de confinament per la pandèmia de COVID-19, segons dades recopilades pel Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia (INFITO) a través de IQVIA. Aquesta dada posa de manifest el creixent interès de la població espanyola per la salut i per les plantes medicinals. Des d’INFITO es recorda la importància de seguir acudint a la farmàcia per adquirir medicaments de plantes medicinals i altres productes similars amb les màximes garanties de qualitat, seguretat i eficàcia, a diferència d’altres canals com els herbolaris o grans superfícies, en què no es rep un consell professional.

L’estat d’alarma decretat el passat mes de març va conduir a el tancament de tots els establiments i comerços, excepte els d’alimentació i primera necessitat. “Al creixent interès de la població per les plantes medicinals, que venim observant des de fa un temps, s’ha unit el fet que durant l’estat d’alarma la farmàcia ha estat l’únic canal autoritzat per a la seva dispensació”, afirma Concha Navarro, presidenta d’INFITO i professora de Farmacologia de la Universitat de Granada. “Durant el confinament la població ha recorregut al farmacèutic per tractar els seus problemes de salut lleus i aquí la fitoteràpia juga un paper clau, ja que ha demostrat en diferents estudis científics tenir eficàcia terapèutica per tractar i prevenir problemes de salut menors com pot ser l’insomni ocasional, l’ansietat o l’estrès generats per la situació de la pandèmia, els trastorns digestius o els problemes urinaris “, sosté.

Des d’INFITO sempre s’insisteix en la importància de que per fer un bon ús de les plantes medicinals i aconseguir l’eficàcia terapèutica demostrada, “aquestes han de ser adquirides en forma de preparats farmacèutics estandarditzats que permetran aportar la quantitat de principi actiu necessària. A més, a la farmàcia, s’obtindrà el consell del farmacèutic, el professional millor format en fitoteràpia i el que millor pot aconsellar sobre un ús responsable de la mateixa “, argumenta la professora Navarro.

Plantes medicinals per a l’ansietat

Tisana de valeriana

Un dels grups de plantes que més ha incrementat la seva venda en aquests mesos ha estat el destinat a l’tractament dels trastorns lleus d’ansietat i estrès, així com d’insomni. Segons les dades recopilades per INFITO, l’augment ha estat de l’51%. “Es tracta de plantes medicinals que han demostrat eficàcia per alleujar i tractar els trastorns ocasionals i lleus relacionats amb l’ansietat, l’estrès i l’insomni, problemes que han pogut derivar-se de la situació generada durant la pandèmia de COVID-19”, indica Teresa Ortega, professora de Farmacologia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i vicepresidenta d’INFITO.

Les plantes medicinals més utilitzades per a l’alleugeriment de trastorns lleus d’ansietat, estrès o insomni són la valeriana, la rosella de Califòrnia, la passiflora i la melissa. “A la farmàcia podem adquirir el preparat adequat en funció de el problema concret que tinguem: si ens costa agafar el son, si estem massa estressats durant el dia, etc. Pot ser d’una sola planta o de mescles. Per exemple, en el cas de l’insomni podem trobar preparats que combinen diverses plantes amb melatonina, hormona reguladora de la son. Però, a més, podem trobar-les en forma de càpsules que ens permeten utilitzar la dosi adequada “, indica la professora Ortega.

Les plantes medicinals utilitzades per dormir bé o calmar l’ansietat i l’estrès, “són eficaces i segures i no causen la dependència i tolerància que generen alguns medicaments de síntesi, com els benzodiazepines”, conclou la professora Ortega.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.