El govern espanyol engega el procés de consulta pública per fer una llei que reguli els falsos autònoms Els interessats podran presentar propostes fins al 22 de juny

ACN Barcelona .- El govern espanyol ha començat la tramitació d’una llei per regular el treball dels falsos autònoms, amb l’inici del procés de consulta pública del nou projecte normatiu sobre la prestació de treball per compte propi i aliè a través de plataformes, com podria ser el cas dels ‘riders’. El dilluns passat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja es va reunir amb aquest col·lectiu per informar-los que està preparant una llei per “reconèixer a laboralitat” dels treballadors i “aclarir” la seva relació amb l’Estatut dels Treballadors. Amb aquesta nova norma, es busca “assegurar la protecció laboral” de els persones que treballin en plataformes digitals.

Els interessats podran participar a la consulta fins al 22 de juny del 2020.

Segons el Ministeri, cal distingir entre les empreses tecnològiques “que es limiten a propiciar un punt de trobada entre demandants i ofertants d’un servei o dels professionals que en exercici de la seva prestació autònoma fan una activitat a través de mitjans tecnològics” i els models de negoci “representats per un altre tipus d’empreses que presten serveis a tercers d’acord amb unes condicions específiques”, com podria ser el cas dels ‘riders’.

Per això, Treball assenyala que l’ús de mitjans digitals o tecnològics “no pot desvirtuar” la naturalesa de l’activitat prestada, ni totes els activitats prestades amb l’ajuda d’instruments digitals responen als mateixos pressupostos ni objectius.

Per tant, subratllen que per aconseguir una decisió “equilibrada” els nous models de negoci en línia “s’han de sotmetre a les mateixes regles que els models de negoci clàssic”, en referència als models de producció clàssics o tradicionals i als nous models tecnològics o informàtics. Amb tot, el Ministeri assenyala que el que cal és “garantir la protecció dels treballadors”, encara que el servei que prestin “s’aparti de la manera tradicional”, perquè “poden estar subjectes al control de la prestació, a un poder informàtic i tecnològic de nivell superior sobre els processos i resultats”.

En aquest sentit, expliquen que cal garantir un salari un salari mínim i un temps de treball màxim amb períodes de descans inclosos, així com drets associats a l’extinció del contracte de treball, a condicions de treball segures i saludables i l’exercici de drets col·lectius amb les garanties d’indemnitat que calgui.

A més, Treball remarca que amb la regularització de la situació també “s’evitarà l’ús desproporcionat de solucions judicials a vegades contradictòries”, que creuen que genera “inseguretat jurídica i desprotecció” als treballadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.